Performanță și contraperformanță
Numărul 13, 9-15 apr. 2025 » La început a fost cuvântul...
Este firesc ca mass-media să acorde toată atenția performanțelor, mai ales celor din economie, ca expresie a posibilităților de rezolvare a cerințelor prezentului și viitorului. Numai că unele derapaje lingvistico-logice reprezintă... contraperformanțe jurnalistice. Astfel, într-un reportaj radiofonic se afirma că „Performanțele pozitive sunt deosebit de necesare și utile”. În raport cu această frază suntem îndreptățiți să întrebăm: „performanțele pozitive” pot fi nenecesare și, deci, cel puțin „inutile”? Apoi însăși noțiunea de „performanță” are o netă conotație „pozitivă”. În caz contrar ar fi, evident, „contraperformanță”.
La rândul lui, autorul unui editorial din presa tipărită considera că „realizarea obiectivelor propuse în mod corespunzător și în bune condiții reprezintă o performanță doar dacă se obțin rezultate deosebite”. Păi, dacă „se realizează în bune condiții” ar putea fi... „necorespunzătoare”? Dar mai poate fi vorba despre „performanță” în absența unor „rezultate deosebite”?
În aceeași ordine de idei, reținem o intervenție a unui participant la o dezbatere televizată: „Incidentele neplăcute au împiedicat obținerea de performanțe și a unui nivel ridicat de eficiență”. Nu știm să fi existat vreodată „incidente plăcute”, după cum o „performanță” este imposibil de obținut dacă avem de-a face cu o activitate „ineficientă”. Remarca e valabilă și în cazul producțiilor publicistice: „performanța” nu poate fi obținută în condițiile în care priceperea de a comunica public devine... „ineficientă”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile
Ziua Mondială a Teatrului, marcată de producții dramaturgice diverse și atractive
O primăvară a filmului pe măsura exigenței cinefililor
Art Safari își consolidează statutul de „cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est”
Festivalul Cărților Deschise, o fereastră spre fascinanta lume a cunoașterii
De 1 și 8 Martie „un cântec, un zâmbet, o floare” oferite mamelor, soțiilor, prietenelor, colegelor noastre
Arta Thaliei – de la viață pe scenă și de la scenă la publicul larg