Piața de păsări din Paris va fi închisă definitiv la sfârșitul lunii decembrie
Numărul 38, 28 sep. - 4 oct. 2022 » Roza vânturilor
Piața de păsări din Paris va fi închisă definitiv la sfârșitul lunii decembrie pentru „bunăstarea animalelor”, în conformitate cu o decizie de principiu luată în 2021, a anunțat primăria din Paris, relatează AFP, preluată de Agerpres. „Ultimul loc de vânzare de acest tip pe domeniul public” al capitalei, această piață de păsări, care se instalează în fiecare duminică în halele pieței de flori din insula Cité, vizează încă zece comercianți, precizează primăria într-un comunicat de presă.
Majoritatea acestora au început să-și diversifice activitatea, precizează primăria, de la decizia de principiu, luată în februarie 2021, de a pune capăt acestui comerț. Consiliul de la Paris a votat atunci pentru interzicerea vânzării de păsări și alte animale vii pe această piață de flori care datează din secolul al XIX-lea, care urmează să fie renovată între 2023 și 2025.
Viceprimarul Christophe Najdovski, responsabil pentru starea animalelor, a justificat atunci această decizie prin existența unui trafic de păsări, în care piața era „epicentrul”, și a condițiilor de prezentare a păsărilor „inacceptabile”.
Problema protecției și stării animalelor este un subiect de dezbatere publică de câțiva ani, în special prin videoclipuri, uneori crude, difuzate de asociațiile pentru drepturile animalelor
Una dintre ele, PAZ (Paris Animaux Zoopolis), care a lansat o petiție pentru a cere închiderea pieței de păsări, adunând în jur de 3.000 de semnături, potrivit cofondatoarei Amandine Sanvisens. Salutând acest „avans”, Amandine Sanvisens a subliniat că în Paris există „două saloane pentru vânzarea de animale de companie”. Primăria menționează că a adoptat în iulie 2021 o cartă în favoarea animalelor în care se angajează „să interzică orice vânzare de animale vii pe domeniul public”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”