
Piața hotelieră din București dă semne de revenire
Numărul 20, 24-30 mai 2023 » Roza vânturilor
Gradul de ocupare a hotelurilor din București a fost de 62% în primul trimestru, în creștere cu 33% față de perioada similară a anului trecut, și se află la doar 5% sub nivelul din 2019, anterior pandemiei, ceea ce plasează capitala României pe locul doi în regiune, după Varșovia, arată datele companiei de consultanță imobiliară Cushman & Wakefield, citate de Mediafax. ”Piața hotelieră din București înregistrează o redresare puternică post-COVID în ceea ce privește indicatorii de performanță. Evoluția din primul trimestru creează premisele pentru un an fructuos, în condițiile în care nivelul RevPAR (venitul pe o camera disponibilă, n.r.) a depășit valoarea din T1/2019. În aceste circumstanțe, vedem o revenire a interesului investitorilor locali și internaționali pentru hotelurile din România, deși aceștia rămân prudenți din cauza nivelului ridicat de incertitudine și a costurilor mai mari de finanțare. Prima tranzacție a fost deja încheiată în primul trimestru (…) și ne așteptăm ca activitatea investițională să se redreseze în continuare în a doua jumătate a anului”, a afirmat Sevda Cadir, Senior Hospitality Consultant, Cushman & Wakefield CEE & SEE.
Potrivit hotelierilor din București, performanța din acest an este determinată de o revenire puternică a cererii pe segmentul turismului individual, precum și de o îmbunătățire pe segmentul turismului de grup și de afaceri.
De asemenea, evoluția pozitivă a indicatorilor a fost susținută și de creșterea calității ofertei de hoteluri din București.
Tariful mediu al hotelurilor din București a fost de 92 de euro în primul trimestru, depășind cu aproape 12% nivelurile din 2019 și fiind cu 35% peste valoarea din primul trimestru al anului trecut, în condițiile în care în acest an cota de TVA pentru industria HORECA a fost majorată de la 5% la 9%, arată datele firmei de cercetare STR Global, specializată ȋn industria hotelieră.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
La Festivalul Filmului European, calitatea artistică pe „prim-plan”
Noaptea Muzeelor, un festival național al artei și culturii
Viitorul începe azi: performanțe internaționale ale tinerilor
Capodopere ale artei universale, de la Brukenthal la Art Safari și retur
În Săptămâna Mare, Corul Madrigal a susținut… Mari Concerte
Susținerea financiară a proiectelor culturale, în consonanță cu cererea publicului
La Art Safari, omul contemporan în expresia lui artistică
Expoziție la Biblioteca Academiei Române: mărturii despre un tezaur de presă cu aproape 60.000 de titluri