
Președintele ARB: Cred că ar trebui să ne concentrăm pe panta revenirii din 2021; trebuie să ne folosim cu cap și cu măsură toate resursele sistemului financiar-bancar
Telex » Știri
9 iulie 2020
Președintele Asociației Române a Băncilor (ARB), Sergiu Oprescu, a afirmat, într-o conferință de specialitate, că ar trebui să ne concentrăm pe panta revenirii economice din 2021, ceea ce înseamnă că trebuie folosite „cu cap și cu măsură” toate resursele disponibile la nivelul sistemului financiar-bancar, informează Agerpres. „Eu cred că este foarte important să avem o pantă de revenire mai abruptă. Mie mi se pare mult mai important să discutăm de 4% (creștere economică, n.r.) de la anul, decât de minus 6% anul acesta", a declarat Sergiu Oprescu, președinte ARB, la un eveniment de profil.
După cum am mai informat, Comisia Europeană se așteaptă la un declin al economiei României de 6% în 2020, urmat de o creștere de 4% în 2021. „Cred că ar trebui să ne concentrăm pe panta revenirii din 2021, ceea ce înseamnă că trebuie să ne folosim cu cap și cu măsură toate resursele pe care le avem la nivelul sistemului financiar bancar: lichiditate și capital - pentru a putea finanța partea de revenire, pentru a putea finanța partea a doua pe care noi trebuie să o luăm în calcul”, a spus Sergiu Oprescu.
Acesta a subliniat că sistemul bancar a reușit să implementeze activ toate măsurile de amânare la plată și a reușit să țină aproape toate sucursalele deschise. „Am reușit să implementăm foarte activ aceste măsuri de amânare la plată: 324.000 de cereri , 60% dintre ele pe Ordonanța guvernamentală, 40% pe moratoriu privat, pe inițiativele luate la nivelul băncilor. Este o sumă uriașă, reprezenta cam 22% din totalul volumului de credit la nivelul persoanelor fizice - și vreo 28% din volumul de credite la nivel de persoane juridice. Vă dați seama că este peste o cincime din totalul volumului de credit care a fost procesat într-o perioadă foarte scurtă de timp, fără riscuri operaționale majore. (...) Am ținut aproape toate sucursalele deschise. Efortul a fost absolut comparabil cu cel pe care l-am văzut și în alte industrii”, a mai spus Sergiu Oprescu.
Președintele ARB a subliniat că sistemul bancar a reușit să digitalizeze procese foarte rapid, iar această digitalizare „pe repede înainte” face bine în principal societății românești: „Sistemul bancar a reușit să digitalizeze procese foarte rapid, să vină în fața clienților cu niște soluții care, poate, anul trecut erau de neconceput. Cred că această digitalizare «pe repede înainte» ne face bine nouă ca sistem, face bine în principal societății românești. Este un mecanism complex, nu poate fi făcut numai într-o parte, pentru că este o interacțiune la nivelul întregii societăți. Trebuie să facem această digitalizare la nivelul întregii societăți. (...) Accentul pentru mine este pe a doua etapă, pe etapa de revenire și ar trebui să vedem ce putem face astăzi ca să fluidizăm, să accentuăm panta revenirii în 2021”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Tradițiile trec cu succes „testele” timpului și spațiului
București, pol european și mondial al securității cibernetice
Farmecul de neegalat al anilor de studenție
În urmă cu 110 ani, Henri Coandă a scris istorie: primul zbor al unui avion cu reacție
Adaptarea la vremuri și capacitatea de a birui dificultățile
Târgul de Carte Gaudeamus a rămas vizibil și atractiv
Nimic nu poate înlocui călătoriile, dar soluții parțiale există
Ziua Internațională a Internetului – pledoarie pentru armonizarea „spațiului virtual” cu „spațiul vital”