Președintele BCE avertizează asupra efectelor lipsei de progrese privind uniunea piețelor de capital
Numărul 47, 27 nov. - 3 dec. 2024 » Lumea în care trăim
Președintele Băncii Centrale Europene(BCE), Christine Lagarde, a declarat că dificultățile continue de inovare ale Europei și fundalul politic sumbru fac mai imperativă unirea piețelor sale de capital (CMU), transmite Bloomberg, preluată de Agerpres. Adresându-se, zilee trecute, Congresului bancar european de la Frankfurt, șeful BCE a spus că inactivitatea regiunii a costat timp valoros de când a participat anul trecut la același eveniment, cu un mesaj asemănător.
„De anul trecut, scăderea Europei în domeniul inovației a devenit și mai clară. Decalajul de tehnologie între Statele Unite și Europa este acum evident. Mediul geopolitic a devenit, de asemenea, mai puțin favorabil, pe fondul sporirii amenințărilor la adresa comerțului liber din toate colțurile lumii”, a afirmat Lagarde.
De la discursul ei din 2023, Donald Trump a ajuns din nou la Casa Albă, în timp ce stagnează eforturile Uniunii Europene de revitalizare a uniunii piețelor de capital. Acum ambele mari economii europene, Germania și Franța, sunt afectate de dificultăți politice. „Urgența de a integra piețele noastre de capital a sporit. Această urgență în creștere nu corespunde cu progrese evidente în realizarea obiectivului”, a avertizat Lagarde, descriind problemele cu care se confruntă Bruxellesul în privința proiectului, cu „55 de propuneri ale autorităților de reglementare și 50 de inițiative non-legislative” depuse din 2015.
„Amploarea este în detrimentul profunzimii și a permis ca uniunea piețelor sale de capital să fie desprinsă de interesele naționale, care văd ca o amenințare unele inițiative”, a explicat șefa BCE.
Ca rezultat, europenii încă economisesc aproximativ o treime din activele lor financiare, comparativ cu o zecime în SUA, astfel încât ei sunt „mai puțin bogați decât ar putea fi”, susține Lagarde.
Oficialul a atras atenția că piețele financiare europene sunt „extraordinar de fragmentate”, doar anul trecut existând în UE 295 de locuri de tranzacționare.
După ce luna aceasta Lagarde a propus acordarea de noi puteri pentru Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA) astfel încât aceasta să devină un echivalent regional al Autorității de reglementare a piețelor financiare americane (SEC), zilele trecute șefa BCE a declarat că remediile autorităților de reglementare ar trebui să fie peste abordarea supranațională pe două niveluri adoptată pentru concurență și supervizare bancară. O altă opțiune ar fi crearea „unui regim juridic în UE în care firmele să poată opta către un anumit regim național”.
De asemenea, a spus Lagarde, Europa trebuie „să exploateze deplin potențialul băncilor sale publice de dezvoltare, în special Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru a combate riscurile și a atrage capital privat”.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național