Prețuri în creștere ale apartamentelor de vânzare în Europa, în 2020; România, în marjă cu un plus de 5%
Numărul 16-17, 28 apr.-11 mai 2021 » Roza vânturilor
Prețurile apartamentelor oferite spre vânzare în Europa au crescut, în 2020, cel mai mare salt fiind înregistrat în Rusia (+16%), în timp ce în România majorarea a fost de 5%, conform unei analize realizată de o platformă online de anunțuri, citată de Agerpres. Astfel, datele centralizate de Olx Group arată că, tot la nivel european, în privința prețurilor la chirii pentru apartamente, cea mai importantă scădere a fost înregistrată în Portugalia și Bulgaria (ambele cu -11%), urmate de Polonia (-5%) și România (-3%). În paralel, chiriile pentru același tip de imobile au crescut cu 4% în Rusia, respectiv cu 3% în Ucraina.
Potrivit sursei citate, casele oferite spre vânzare au avut prețuri mai mari în Europa, cu o singură excepție, și prețuri mai mici în America Latină și Asia-Pacific. Astfel, în Europa, cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Ucraina (36%) și Bulgaria (34%), iar România a înregistrat o majorare de nouă procente, între primul și ultimul trimestru al anului 2020. Singura țară europeană în care prețurile pentru casele de vânzare au fost în scădere a fost Portugalia (-3%).
Țările analizate din America Latină au înregistrat scăderi semnificative ale prețurilor de vânzare ale caselor, în special în Ecuador (-43%), Peru și Brazilia (cu câte -27%).
În privința caselor oferite spre închiriere, în Europa s-a consemnat o scădere de 30%, respectiv de 26% în cazurile Ucrainei și Bulgariei, precum și o creștere cu 28% în Rusia. În România s-a consemnat o scădere de 6%.
Pe segmentul terenurilor se înregistrează un salt al prețurilor de până la 24% în Ucraina, 19% în România și 12% în Polonia.
Analiza a avut la bază datele colectate în 2020 de pe platformele de anunțuri de imobiliare deținute de companie în 13 state din Europa, America Latină și Asia-Pacific, care, împreună, reprezintă 11% din populația lumii și 8% din PIB-ul global. Printre aceste state se află și România.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate