
Prețurile locuințelor în Cipru și România au înregistrat cele mai mari scăderi din UE în trimestrul trei din 2020
Telex » Știri
15 ianuarie, 9:45
Prețul locuințelor a crescut în majoritatea statelor membre ale UE, în trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul al doilea, excepție făcând doar patru state membre unde aceste prețuri au scăzut, iar cele mai importante scăderi au fost înregistrate în Cipru (-4,8%) și în România (-2,6%), arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. În trimestrul al treilea al anului trecut comparativ cu trimestrul al doilea, prețul locuințelor a crescut cu 1,3% în zona euro și cu 1,4% în Uniunea Europeană. Țările membre cu cele mai mari creșteri ale prețului locuințelor, de la un trimestru la altul, au fost Ungaria (5,2%), Danemarca (4,2%) și Letonia (3,7%).
În ritm anual, trimestrul trei 2020 comparativ cu trimestrul trei 2019, prețul locuințelor a crescut cu 4,9% în zona euro și cu 5,2% în Uniunea Europeană. Țările membre cu cele mai mari creșteri anuale ale prețului locuințelor au fost Luxemburg (13,6%) și Polonia (10,9%). România se numără și ea printre țările unde prețul locuințelor a crescut în ritm anual, cu 2,3%, dar este vorba despre un avans mai modest decât cel de 6,6% înregistrat în trimestrul al doilea.
Datele publicate anterior de Institutul Național de Statistică (INS) arată că un număr de 33.571 de locuințe au fost finalizate în primele nouă luni din 2020 în România, în scădere cu 12.866 locuințe față de perioada corespunzătoare a anului precedent. În trimestrul III din 2020, au fost terminate 18.725 locuințe, în scădere cu 508 locuințe, față de trimestrul similar din 2019. Pe medii de rezidență, în trimestrul III 2020, cele mai multe locuințe au fost construite în mediul urban (61,0%), precizează INS.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși
Spectatorii retrăiesc bucuria revenirii (parțiale) a teatrelor la normalitate
Câți suntem, cum suntem, cum trăim? Răspunsurile, în noua ediție a Recensământului populației și locuințelor
Expoziția Scriitorii români în Primul Război Mondial: Când „turnul de fildeș” este înlocuit cu tranșeele
Tradițiile trec cu succes „testele” timpului și spațiului
București, pol european și mondial al securității cibernetice
Farmecul de neegalat al anilor de studenție