Preţurile mondiale la alimente au scăzut în aprilie, pentru a treia lună consecutiv, din cauza coronavirusului

Prețurile mondiale la alimente au scăzut în aprilie, pentru a treia lună consecutiv, din cauza coronavirusului

Telex » Știri 8 mai 2020  

Indicele global al prețurilor la produsele alimentare a scăzut în aprilie, pentru a treia lună consecutiv, afectat de impactul economic și logistic al pandemiei de coronavirus, a anunțat Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), informează Reuters, citată de Agerpres. După cum se știe, FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de prețuri înregistrate la un coș de alimente format din cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În luna aprilie 2020, acest indice a scăzut cu 3,4%, comparativ cu luna martie 2020, și cu 3% față de aceeași lună a anului trecut, până la un nivel de 165,5 puncte.

Factorul principal care a stat la baza scăderii prețului global al alimentelor a fost un declin de 14,6% al prețului zahărului, care a coborât la cel mai redus nivel din ultimii 13 ani, în condițiile în care criza coronavirusului a afectat cererea de zahăr, iar prăbușirea prețului petrolului a redus nevoia de trestie de zahăr pentru producția de etanol.

De asemenea, prețul uleiurilor vegetale a scăzut cu 5,2%, afectat de scăderea cotațiilor la ulei de palmier, de soia și de rapiță, în timp ce prețul lactatelor a scăzut cu 3,6%, în urma unor contracții de două cifre ale prețurilor la unt și lapte praf.

Prețul cărnii s-a diminuat cu 2,7%, revenirea parțială a cererii de import venită din China reușind să echilibreze o scădere a importurilor din alte părți. FAO a subliniat că o serie de mari țări producătoare suferă de blocaje logistice, în timp ce măsurile de carantină introduse în multe state au dus la o cădere semnificativă a vânzărilor.

„Pandemia afectează atât partea de cerere, cât și de ofertă pentru carne, închiderea restaurantelor și diminuarea veniturilor gospodăriilor ducând la un consum mai mic, iar lipsa de mână de lucru, pe partea de procesare, afectează sistemele de producție”, susține economistul șef al FAO, Upali Galketi Aratchilage.

În schimb, prețul cerealelor a scăzut doar ușor, deoarece prețurile internaționale la grâu și orez au crescut semnificativ, în timp ce prețurile la porumb s-au redus brusc, ca urmare a diminuării cererii pentru nutrețuri și producția de biocombustibili.

În paralel, FAO a dat publicității noile sale estimări privind oferta și cererea mondială de grâu în sezonul agricol 2020/2021. Astfel, organizația anticipează că producția mondială de grâu va ajunge la 762,6 milioane tone, în linie cu cea din 2019. Organizația se așteaptă ca producțiile mai mici de grâu din Uniunea Europeană, Africa de Nord, Ucraina și SUA să fie compensate de recolte mai mari în Australia, Kazahstan, Rusia și India.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.