
Prezent și viitor
Numărul 2, 19-25 ian. 2022 » La început a fost cuvântul...
Specificul perioadei pe care o parcurgem se reflectă și în numărul relativ mare de analize referitoare la anii 2021 și 2022 sub aspectul bilanțurilor și proiectelor apărute în mass-media din țara noastră. Astfel, într-o dezbatere televizată s-a afirmat că „toate proiectele care au legătură cu PNRR sunt îndreptate spre viitor”. Culmea ar fi să vizeze... trecutul!
La rândul lui, într-o emisiune radiofonică, reporterul s-a referit la „proiecte care oferă surprize neprevăzute”. Ne întrebăm: oare ceva „prevăzut” mai poate constitui o... „surpriză”?
În aceeași categorie de erori consemnăm și o frază dintr-o relatare a unei publicații cu profil economic: „Obiectivele firmei sunt centrate în jurul mai multor ținte”. Însăși ideea de „centrare” implică atenția îndreptată spre un anumit punct sau asupra unui anumit scop riguros definit. În schimb, expresia „în jurul” indică o arie, de regulă difuză, adică opusul „centrării”. Privește un spațiu care înconjoară ceva, inclusiv un punct, indiferent de domeniul abordat. Prin urmare, dacă este să ne „centrăm” pe tema respectării regulilor semantice și logice, putem considera că exprimări de genul celor prezentate se situează, cel puțin, „în jurul” definiției corecte a termenilor utilizați. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Sub egida UNESCO, valorile culturii românești se bucură în lume de o tot mai largă recunoaștere
Capodopere ale lui Picasso și Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală și națională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranță” a tradiției și inovației artistice
KINOdiseea de la București, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului
Festivalul „George Enescu”, un brand național consacrat absolut la scară mondială