
Primul instrument de dezvoltare inteligentă a comunităților rurale din România
Numărul 6, 16-22 feb. 2021 » Conectarea la era digitală
Asociația Română pentru Smart City (ARSC) a anunțat lansarea kitului Smart Village. „Astfel, cel mai important instrument de dezvoltare inteligentă, dedicat comunităților rurale din România prinde viață”, se menționează într-un comunicat al ARSC.
Conceput ca un program de renaștere a comunelor din România, kitul este dedicat celor aproape 3000 de comunități, aflate în mediul rural și care își doresc o dezvoltare coerentă și armonioasă, în ritmul accelerat al vremurile actuale. „Kitul Smart Village este rezultatul analizei minuțioase a celor mai frecvente solicitări și nevoi ale administrațiilor locale, și trebuie privit ca un pachet de start în drumul spre transformarea inteligentă a comunității. Programul este dezvoltat în patru etape (analiză, proiectare, implementare, monitorizare și optimizare), și are o durată totală de implementare de 90 de zile”, precizează ARSC.
În prima etapă are loc analiza stadiului actual, iar obiectivul principal este cel de a învăța din experiența altor comunități, prin exemple de bune practici. Este etapa în care se stabilesc principiile viitorului proiect. Etapa este urmată de proiectarea și dezvoltarea serviciilor digitale necesare în concordanță cu nevoile comunității și alegerea soluțiilor/produselor și tehnologiilor ce urmează a face parte din proiect. Etapa implementării este cea care facilitează crearea unui ecosistem optim care să permită implementarea eficientă a serviciilor și tehnologiilor dar, mai ales, dezvoltarea unui ecosistem sustenabil și durabil. Ultima etapă a programului este monitorizarea, măsurarea și optimizarea pe baza informațiilor primite, dar și a feedback-ului oferit din comunitate.
Kitul Smart Village este proiectat ca un pachet de bază pentru dezvoltarea comunității, respectând cele șase verticale ale unei comunități inteligente, așa cum sunt definite de Comisia Europeană. În general, proiectele Smart Village includ următoarele domenii (fără a se limita la acestea): sănătate, educație, economie, mediu/dezvoltare durabilă – apă, aer, sol, salubritate, digitizare/digitalizare/transformare digitală, energie regenerabilă, alimentație, conștientizare și implicare civică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Târgurile Mărțișorului, încă un pas spre revenirea la normalitate
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși
Spectatorii retrăiesc bucuria revenirii (parțiale) a teatrelor la normalitate
Câți suntem, cum suntem, cum trăim? Răspunsurile, în noua ediție a Recensământului populației și locuințelor
Expoziția Scriitorii români în Primul Război Mondial: Când „turnul de fildeș” este înlocuit cu tranșeele
Tradițiile trec cu succes „testele” timpului și spațiului
București, pol european și mondial al securității cibernetice