
Producția agricolă vegetală a crescut în 2017 la toate culturile
Numărul 12-13, 3-16 aprilie 2018 » Breviar statistic
Producția agricolă vegetală a crescut în anul 2017, comparativ cu anul precedent, la principalele culturi (cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, plante uleioase, sfeclă de zahăr, cartofi și legume), a anunțat Institutul Național de Statistică (INS). Suprafața cultivată a crescut la leguminoase pentru boabe, plante uleioase, sfeclă de zahăr și a scăzut la cereale pentru boabe, cartofi și legume.
În anul 2017, comparativ cu 2016, suprafața cultivată cu cereale pentru boabe a scăzut cu 6,9%, în timp ce producția s-a majorat cu 12,4%, datorită, în principal, creșterii randamentelor la hectar (producția medie la hectar). Suprafața cultivată cu porumb boabe în anul 2017 reprezintă 47% din suprafața cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 39,7%. Producția totală a crescut cu 33,3% la porumb boabe, 17,2% la grâu, 7,1% la ovăz și cu 2,2% la orz și orzoaică.
Leguminoase pentru boabe: producția a crescut de aproape trei ori, ca urmare atât a creșterii suprafeței cultivate, cât și a randamentului la hectar, față de anul precedent.
Plante uleioase: producția a crescut cu 29,5%, datorită atât creșterii suprafeței cultivate (+6,9%), cât și a randamentelor la hectar. Sporuri ale producției s-au înregistrat la floarea soarelui (+43,4%), soia boabe (+38,8%) și rapiță (+29,3%).
Sfecla de zahăr: producția a crescut cu 10,2%, ca urmare, în principal, a creșterii suprafeței cultivate cu (8%).
Cartofi: producția a crescut cu 16,3%, datorită creșterii randamentului la hectar, deși suprafața cultivată a scăzut (-7,7%), față de anul precedent.
Legume: producția a crescut cu 8,1%, datorită creșterii randamentului la hectar, deși suprafața cultivată a scăzut (-1,8%), față de anul anterior.
România comparativ cu alte state membre ale Uniunii Europene în anul 2017:
- La floarea soarelui, primul loc atât la suprafața cultivată, cât și la producția realizată;
- La porumb boabe, primul loc la suprafața cultivată și locul doi la producția realizată, după Franța;
- La grâu, locul cinci la suprafața cultivată, după Franța, Germania, Polonia, Spania și la producția realizată, după Franța, Germania, Regatul Unit și Polonia;
- La cartofi, locul patru la suprafața cultivată, după Polonia, Germania, Franța și locul șase la producția realizată, după Germania, Polonia, Franța, Olanda, Regatul Unit.
București, pol european și mondial al securității cibernetice
Farmecul de neegalat al anilor de studenție
În urmă cu 110 ani, Henri Coandă a scris istorie: primul zbor al unui avion cu reacție
Adaptarea la vremuri și capacitatea de a birui dificultățile
Târgul de Carte Gaudeamus a rămas vizibil și atractiv
Nimic nu poate înlocui călătoriile, dar soluții parțiale există
Ziua Internațională a Internetului – pledoarie pentru armonizarea „spațiului virtual” cu „spațiul vital”
Crizantema de Aur în vreme de pandemie