
Producția industrială a crescut cu 3,3% în septembrie
Telex » Știri
14 noiembrie 2016
Industria, sector care reprezintă aproape un sfert din PIB, a înregistrat în septembrie o creștere a producției de 3,3% față de aceeași lună din 2015, în special ca urmare a avansului în sectorul-cheie de prelucrare, care a compensat continuarea declinului din industria minieră, arată datele publicate astăzi de Institutul Național de Statistică (INS). În august, industria înregistrase o creștere de 5,3% față de a opta lună a anului trecut, cel mai mare avans din ultimul an. Până în august, producția industrială a înregistrat anul acesta cel mai mare avans în luna aprilie, de 3,4% față de aceeași lună din anul trecut, după un debut de an modest. Pe date ajustate în funcție de influențele sezoniere, creșterea producției din septembrie a fost de 1,4% față de a noua lună a anului trecut.
Pe sectoare, industria extractivă a înregistrat și în septembrie un declin accentuat, de 14%, în timp ce sectorul de producție și furnizare de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat s-a redus cu 4,2%. Industria prelucrătoare, care are cea mai mare pondere în industria românească, a urcat cu 4,5% față de septembrie 2015. În august, industria de prelucrare avansase cu 7,1%.
Cumulat pe primele nouă luni, producția industrială din România a crescut cu 1,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, avans susținut de industria prelucrătoare, care a consemnat un plus de 2,3%. Industria extractivă a scăzut, însă, cu 18,1%, iar producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – cu 1,9%. Pe serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, industria a înregistrat o creștere nesemnificativă, de 0,3% în primele nouă luni.
În 2015, producția industrială a urcat cu 2,7%, după un avans de 6,1% în 2014 comparativ cu anul precedent. Industria a contribuit, în 2015, cu 23,2% la formarea produsului intern brut (PIB) al României.
(Sursa: News.ro)
UE alocă 5,1 miliarde de euro pentru promovarea de noi orientări în domeniul sănătății publice
Târgul de carte Gaudeamus – ediția 2021, o veritabilă „gură de oxigen” pentru piața cărții din țara noastră
Incandescent – la propriu și la figurat, despre un meșteșug străvechi
Nicolae Titulescu, un reper pentru diplomația românească și mondială
Longevitatea creatoare; pentru vârstnici – exerciții de memorie, pentru tineri – identificarea „rădăcinilor”
Târgurile Mărțișorului, încă un pas spre revenirea la normalitate
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși