
Prognoză sau/și profeție
Numărul 37, 25 sept. - 1 oct. 2018 » La început a fost cuvântul...
Scrutarea viitorului, mai apropiat sau mai îndepărtat, face obiectul (întru totul justificat) multor articole din presa print și online, ca și al unor emisiuni de televiziune și radio. Astfel, într-o revistă săptămânală cu profil economic, un analist menționa că „s-a constituit o echipă pentru elaborarea unei prognoze și o altă echipă pentru planificarea etapelor viitoare de ordin strategic”. Prin formularea respectivă, s-a încălcat raportul dintre parte și întreg. Cum se știe, conceptul de „planificare” include următoarele etape: diagnoza, „prognoza”, programul, planul.
Într-o altă analiză, de data aceasta la un post de televiziune, se afirma că „prognoza este un fel de profeție întrucât nu s-au inventat până acum instrumentele și mecanismele care să reducă gradul de incertitudine și riscurile”. Or, tocmai „mecanismele” și „instrumentele” bazate, firește, pe știința economică, pe calculele riguroase, au permis elaborarea unor prognoze pe care timpul le-a validat cu prisosință.
Mai reținem o remarcă a unui participant la o dezbatere radiofonică, remarcă potrivit căreia „prognoza economică este, de regulă, confirmată doar atunci când se utilizează metodele de extrapolare; alte metode, oricât de bine ar fi articulate, sunt simple preziceri și nimic mai mult”. Fără să subapreciem importanța „extrapolărilor” (care indică tendințele principale ale unor procese și fenomene economice), reamintim că alte metode, precum analiza factorială, analiza de structură, comparațiile internaționale sunt – la rândul lor – perfect viabile. Combinarea lor duce spre adoptarea de soluții care transformă, „de regulă” (vorba analistului), probabilul în posibil. Ceea ce – trebuie să recunoaștem – reprezintă un argument de necombătut. (T.B.)
Cu privirea din prezent spre un trecut fondator. O expoziție internațională Leonardo da Vinci, la Bușteni
Un regal artistic sub prestigioasa emblemă a „Cununii Carpaților”
Smaranda Brăescu, un reper în istoria aeronauticii românești
Restaurarea frescei din Aula Magna a ASE, prilej de reamintire a frumoșilor ani de studenție
Meserii legendare, o expoziție emblematică pentru București
BookFest a reînviat la Timișoara
„Muzică pe pâine”, o invitație la o lume sonoră fascinantă
Festivalul Dinu Lipatti, „cap de afiș” al actualității cultural-artistice