Proiect MCI: Grant de cercetare pentru olimpicii români
Numărul 7, 28 feb. - 6 mar. 2017 » Direct de la sursă
Ministrul Cercetării și Inovării, Șerban Valeca, a inițiat Programul Grantul CDI Carol I, un grant de cercetare pentru olimpicii români. Nota de fundamentare privind crearea acestui program a fost aprobată în ședința Executivului, urmând ca, în perioada următoare, să fie elaborat proiectul de hotărâre de guvern pentru aprobarea programului. Demersul își propune stoparea exodului de inteligență în contextul în care, în ultimii ani, din ce în ce mai mulți absolvenți de liceu cu rezultate foarte bune la învățătură sunt încurajați să plece din țară la diverse universități care le oferă facilități financiare, fie sub formă de grant, fie sub formă de împrumut pe termen foarte lung, precum și oferte de programe de cercetare.
Programul Grantul CDI Carol I reprezintă o ofertă proactivă pentru absolvenții de liceu cu rezultate deosebite, venind în întâmpinarea acelora care urmăresc în special grantul pentru activitatea de cercetare, constituind o ofertă generoasă, predictibilă, pe termen lung și cu obligații asumate de ambele părți.
- creșterea competitivității învățământului superior românesc și valorizarea investiției naționale în educație;
- stabilizarea tinerilor dotați intelectual în țară și atragerea acestora către domeniul CDI (Cercetare, dezvoltare, inovare);
- întinerirea forței de muncă din cercetarea românească, în vederea dezvoltării de noi platforme de tehnologii inteligente.
Programul se adresează tinerilor absolvenți care, pe parcursul celor patru ani de liceu, au avut rezultate deosebite la olimpiade naționale și internaționale, câștigând cel puțin o dată unul dintre locurile 1, 2 sau 3 la aceste concursuri, și propune acordarea de granturi de cercetare cu valori cuprinse între 2.500 și 3.500 euro/an/absolvent pentru elevii premiați (locurile 1, 2 și 3) la Olimpiade internaționale și între 1.500 și 2.500 euro/an/absolvent pentru elevii premiați (locurile 1, 2 și 3) la Olimpiade naționale. Perioada pentru care se oferă finanțarea este de 3+2 sau 4+2 ani.
În plus, se mai propune acordarea a 500 euro/an/bursier pentru participarea la evenimente științifice internaționale și/sau pentru protecția drepturilor de proprietate intelectuală și a maximum 3.500 euro/an/echipă formată din cel puțin cinci bursieri provenind din una sau mai multe universități, pentru materiale, subansamble și subcontractări, altele decât cele care pot fi realizate din grantul individual, pentru realizarea unor demonstratoare tehnologice sau promovarea unor idei realizate de această echipă și cu care se prezintă și clasifică la concursuri internaționale de prestigiu.
Tinerii beneficiari ai acestor facilități au obligația să urmeze o universitate în România și după terminarea studiilor de licență, să urmeze studii doctorale în România, inclusiv în cotutelă, și să lucreze cel puțin patru ani în activități de dezvoltare tehnologică într-o unitate CDI cu capital majoritar de stat (institut sau universitate) sau privat din România.
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate
Cultură și statistică. Drumul spre mai mult și mai bine
Sub egida Ateneului Român, o vară muzicală de excepție
Expoziție la BNR: „Un alt fel de tezaur: Campionii României”