Proiectele de lege privind vânzarea terenurilor și crearea unui fond mutual pentru fermieri, amânate
Telex » Știri
3 noiembrie 2016
Proiectele de lege privind vânzarea terenurilor și crearea unui fond mutual pentru fermieri, propuse de Ministerul Agriculturii, sunt amânate din cauza discuțiilor cu producătorii, a declarat, astăzi, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, în cadrul celui mai important târg de agricultură din România, Indagra, care are loc în perioada 2-6 noiembrie, la Romexpo.
În ceea ce privește primul proiect de act normativ, ministerul avea în plan limitarea cumpărării de terenuri la maximum 50 de hectare, iar cine voia să-și facă ferme trebuia să arendeze. „În urma discuției cu producătorii ei au solicitat să fie 150 de hectare pe persoană fizică și la persoană juridică, cu alte condiții, și să ajungă la 1200 de hectare, la fel ca în Ungaria. Iar limitarea ar fi putut ajunge la 1500 de hectare dacă era vorba despre producători de furaje sau nutrețuri. Ulterior, LAPAR a insistat pentru 2000 de hectare pentru că au spus că au ajuns producătorii din afara UE să aibă 62.000 de hectare în România”, a explicat Irimescu, care a mai spus că este destul de dificil să cadă de acord pe acest proiect de lege, pe care l-a mai prezentat de câteva ori pe parcursul acestui an. În acest context, ministrul a spus că, după ce a ascultat părerea producătorilor, vrea să audă și părerea cetățenilor. „Pentru că, după cum spunea și premierul Cioloș, trebuie să avem în vedere faptul că terenurile României reprezintă un bun de patrimoniu național, nu doar un mijloc de producție. Am căzut de acord pe limitări care vizează un regim special pentru tineri, care reprezintă soluția în România. Să nu uităm că în România peste 50% dintre fermierii români au peste 50 de ani”, a mai spus Irimescu.
În viziunea ministrului, este ușor de cumpărat teren agricol în România, deoarece prețul unui hectar de pământ în România pornește de la 2.000 de euro și poate ajunge la 9.000-10.000 de euro în vestul țării, spre deosebire de Belgia sau Olanda, unde costul unui hectar de pământ este de 50.000 de euro.
(Sursa: News.ro)
Un concurs internațional la care tehnologia de vârf s-a unit cu arta de calitate
Toamna muzicală, „recoltă” bogată de roade ale talentului și dăruirii artistice
Icarii contemporani, la un show aviatic de excepție, BIAS 2023
Pe litoral, nu numai soare și festivaluri. Sănătatea revine „în forță”
Ziua Internațională a Prieteniei, o sărbătoare a tot ceea ce au valoros oamenii
În „lunga vară fierbinte”, recorduri de „temperatură” cultural-artistică
Noaptea Muzeelor la Sate – o premieră europeană în spațiul mioritic
Ia și Sânzienele, simboluri ale unor tradiții permanent cultivate și îmbogățite