Puține state membre vor trimite planurile de reducere a datoriei până la termenul limită cerut de Comisia Europeană
Telex » Știri 16 septembrie, 10:00
Doar câteva state membre ale UE ar urma să respecte termenul limită de 20 septembrie, stabilit de Comisia Europeană, pentru trimiterea planurilor vizând reducerea datoriei, ceea ce ar putea da o lovitură credibilității noilor reguli fiscale care impun aceste planuri, transmite Reuters, preluată de Agerpres. Regulile, care au intrat în vigoare în luna aprilie, sunt destinate să demonstreze piețelor financiare modul în care guvernele din UE, dintre care multe se confruntă cu datorii publice mari după pandemia de COVID-19 și criza energetică, vor pune povara datoriei pe o traiectorie descendentă.
„Am subliniat importanța acestui efort, pentru că este foarte important ca acest cadru să aibă un început bun și credibil”, a declarat, la finalul săptămânii trecute, președintele Eurogrupului, Paschal Donohoe, la conferința de presă de după reuniunea informală a miniștrilor de Finanțe din zona euro.
Unul dintre obstacole este că multe țări membre ale UE se confruntă cu alegeri sau nu au încă guverne în funcție după recentele alegeri, astfel încât să fie în măsură să semneze astfel de planuri.
„Vor fi doar câteva state din rândul «celor mai buni elevi din clasă» care își vor trimite planurile până la data de 20 septembrie. Majoritatea vor cere o prelungire a termenului limită, până la data de 15 octombrie, și chiar dincolo de aceasta”, a spus un oficial european din apropierea acestui dosar. Pe data de 15 octombrie, țările din zona euro trebuie să trimită Comisiei principalele ipoteze cu privire la bugetele lor pe 2025 și multe vor dori să combine cele două documente. Însă unele țări ar putea avea nevoie de un răgaz și mai mare.
Franța a cerut deja o amânare pentru că tocmai a început procesul de formare a unui guvern, după alegerile fără un câștigător clar din urmă cu două luni și o coaliție guvernamentală fragilă va avea dificultăți în a trece prin Parlament orice măsuri de înăsprire a politicii fiscale. Italia va organiza alegeri regionale în octombrie și noiembrie, iar Guvernul de extremă dreapta promite acum reduceri de taxe pentru a ajuta familiile și a crește gradul de ocupare în 2025.
Germania va organiza și ea alegeri în următoarele 12 luni iar oficialii europeni spun că Berlinul nu a decis încă ce vrea să propună în planul său pe termen lung.
Situația este neclară atât în Lituania, unde se vor desfășura alegeri luna viitoare, cât și în Belgia, țară care nu are încă un guvern după alegerile din iunie. Austria va organiza alegeri la finele lunii septembrie, iar România în decembrie.
„Pentru mine este evident că toate statele membre fac tot ce pot”, a spus Donohoe atunci când a fost întrebat dacă guvernele statelor membre vor îndeplini termenul limită fixat pe 20 septembrie. „În plus, există situații politice care se derulează în diferite țări care sunt o parte inevitabilă a procesului nostru democratic, dar acest lucru este recunoscut în noul cadru pe care îl avem”, a mai spus Donohoe, care a semnalat că vor fi permise întârzieri în trimiterea planurilor de reducere a datoriei.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate