Raport al CE: România – țara care a suferit cele mai mari pagube produse în zonele protejate în 2019, cu 73.444 ha de suprafață afectată de incendii
Numărul 43, 3-9 nov. 2020 » Direct de la sursă
Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a prezentat a 20-a ediție a Raportului anual privind incendiile forestiere din Europa, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, pentru anul 2019, a anunţat Executivul comunitar, într-un comunicat. „În anul cu cele mai dezastruoase efecte ale incendiilor de pădure pe plan mondial din istoria recentă, peste 400.000 de hectare de teren natural european au ars și un număr record de zone naturale protejate au fost afectate de incendii forestiere”, se precizează în comunicat.
Conform constatărilor din raport, schimbările climatice au continuat să aibă efecte negative asupra duratei și intensității pericolului de incendii în Europa. Încă din luna martie, înainte de „sezonul incendiilor” în majoritatea țărilor, suprafața totală din UE afectată de incendii era deja mai mare decât media anuală a ultimilor 12 ani. Cu toate acestea, datorită unei mai bune pregătiri și unei reacții mai eficiente, sezonul 2019 a fost unul dintre cele mai bune de până acum în ceea ce privește prevenirea accidentelor și a pierderii de vieți omenești.
Documentul relevă că, din raportarea națională a reieșit că, dintre statele membre, Spania, Portugalia și Polonia au înregistrat cel mai ridicat număr de incendii din țările UE în 2019. România a fost, cu 73.444 ha de suprafață afectată de incendii, țara care a suferit cele mai mari pagube produse în zonele protejate în 2019, conform sistemului european de informare privind incendiile forestiere (EFFIS). Incendiile de pădure au afectat grav zone protejate „Natura 2000” din Europa: o suprafață de 159.585 ha a fost devastată de incendii în 2019 în UE, iar din aceasta, aproape jumătate s-a aflat în aceste zone extrem de importante pentru biodiversitate. „Sezonul 2019 a fost, în ciuda acestui fapt, unul dintre cele mai bune în ceea ce privește prevenirea accidentelor și a pierderii de vieți omenești: Din cauza incendiilor de pădure și-au pierdut viața doar trei persoane din țările incluse în raportul pe 2019”, menţionează autorii documentului.
Cartografierea rapidă realizată de serviciul Copernicus de gestionare a situațiilor de urgență a fost activată de 35 de ori pentru a se solicita ajutor în scopul combaterii incendiilor forestiere în 2019, cele mai multe activări anuale de până acum.
Mecanismul de protecție civilă al UE a fost activat de cinci ori pentru incendii de pădure și a fost modernizat prin intermediul rescEU în 2019, creându-se o rezervă europeană nouă care include avioane și elicoptere de stingere a incendiilor.
Strategia în domeniul biodiversității, propusă în luna mai ca parte din Pactul verde european, prevede acțiuni pentru îmbunătățirea sănătății pădurilor europene și consolidarea rezilienței la incendiile forestiere, incluzând și obiectivul de plantare a cel puțin 3 miliarde de copaci până în 2030.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate