Raport ANPM: Una din două poluări accidentale din România, în 2023, a fost provocată de companii petroliere
Numărul 5, 7-13 feb. 2024 » Lumea în care trăim
Aproape jumătate dintre poluările accidentale înregistrate în România, în 2023, au fost provocate de companii petroliere, arată un raport întocmit de Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM), citat de Agerpres. "Anul trecut, în ciuda scăderii numărului de poluări accidentale, față de 2022, s-a raportat și acel eveniment cu impact major asupra factorilor de mediu sau sănătății umane: incendiul provocat la Crevedia de transferul de GPL între două cisterne, într-o arie neautorizată, în urma căruia s-au înregistrat mai multe decese și a fost declanșat Planul Roșu de Intervenție. Chiar dacă nu au avut urmări atât de grave pentru oameni, în mod direct, alte 101 de poluări accidentale au fost cauzate de activitățile de transport de produse petroliere, pe fondul degradării sau fisurării conductelor de transport mult prea vechi", a afirmat Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele ANPM.
Conform datelor furnizate de Biroul Sinteză și Rapoarte al Agenției, în 2023, numărul poluărilor accidentale a ajuns la 202 evenimente, cu 26% mai puține față de anul anterior, dar cu aproape 28% mai multe decât în urmă cu cinci ani, când s-au înregistrat 158 de incidente.
Datele ANPM arată că alte 40% din totalul evenimentelor de mediu înregistrate la nivel național, în cursul anului trecut, au fost cauzate de: deversările/scurgerile de ape uzate menajere/ape tehnologice și industriale neepurate sau insuficient epurate cu sau fără mortalitate piscicolă, precum și de incendii sau autoaprinderi la depozite de deșeuri sau alte platforme industriale.
"Nu se poate vorbi despre o societate sau alta, pentru că sunt raportări de poluări accidentale făcute atât de companii cunoscute pe piață, cât și de nume mai puțin celebre care lucrează cu produse petroliere. Este nevoie, însă, de mai multă responsabilitate, din partea tuturor, pentru ca astfel de evenimente să nu mai aibă loc. Doar anul trecut, 79 de incidente de acest fel au poluat aerul, 78 de poluări au afectat solul, iar alte 35 au afectat apele. Scuzele nu sunt de niciun folos în niciunul din aceste cazuri sau când arde o pădure, pentru că nu vorbim de cineva care a vărsat o cană cu petrol pe jos. În multe cazuri s-au golit conducte întregi pe sol, iar amenzile aplicate de instituțiile de control nu pot compensa distrugerile provocate de aceste neglijențe catalogate drept poluări accidentale", a afirmat șeful ANPM.
Potrivit sursei citate, cele mai multe incidente de mediu au fost semnalate în județul Timiș (35), urmat de județele Argeș (33) și Dâmbovița (30). Pe locul 4 al clasamentului se află, la egalitate, județele Constanța și Prahova, cu 17 poluări accidentale, fiecare.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate