Raport FAO: Gestionarea durabilă a încetinit pierderile de păduri la nivel global, în ultimii cinci ani

Raport FAO: Gestionarea durabilă a încetinit pierderile de păduri la nivel global, în ultimii cinci ani

Numărul 19-20, 19 mai - 1 iun. 2020  »  Roza vânturilor

Pierderea pădurilor încetinește la nivel global pe măsură ce crește gestionarea durabilă, iar începând din 2015, în fiecare an, 10 milioane de hectare sunt transformate în terenuri pentru alte utilizări, o cifră în scădere comparativ cu cele 12 milioane de hectare/an înregistrate cinci ani mai devreme, reiese din rezultatele raportului Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO), citat de Agerpres. Conform documentului, realizat la fiecare cinci ani, la ora actuală, la nivel global sunt înregistrate 4,06 miliarde de hectare de pădure, ceea ce este echivalent cu 0,52 hectare pentru fiecare locuitor al Pământului. Având în vedere creșterea naturală a pădurilor, pierderea netă a pădurilor, din 2010, a fost de 4,7 milioane de hectare pe an.

Practic, aproape o treime din suprafața terestră a lumii este acoperită de păduri, aceasta fiind o sursă de materiale, confort estetic și mijloace de trai pentru milioane de oameni, iar 2,05 miliarde de hectare de păduri, adică mai mult de jumătate din total, sunt supuse planurilor de gestionare, în prezent, notează sursa citată.

„Pădurile reprezintă o parte importantă a vieții noastre și pot fi găsite în produsele noastre alimentare, mobilierul casnic, dar și simțite în aerul mai curat pe care îl respirăm datorită prezenței lor, așa că trebuie să muncim mai mult și să lucrăm împreună în toate sectoarele forestiere și agricole, pentru a încetini defrișarea acestora. Este îmbucurător să aflăm că tot mai multe zone forestiere sunt supuse unor planuri de gestionare pe termen lung, care sunt esențiale pentru atingerea Obiectivului de Dezvoltare Durabilă (ODD) 15”, susține Maria Helena Semedo, director general adjunct pentru climă și resurse naturale în cadrul FAO.

Una dintre realizările notabile reflectate de noua evaluare a fost că, în lume, suprafața pădurilor din zonele protejate a crescut cu 191 de milioane de hectare, din 1990 până în acest moment, în timp ce 18% dintre pădurile lumii sunt situate în zone protejate, cu cea mai mare pondere în America de Sud. „Acest lucru înseamnă că lumea a îndeplinit și a depășit Obiectivele de la Aichi pentru Biodiversitate, de a proteja cel puțin 17% din suprafața terestră până în 2020”, este de părere Anssi Pekkarinen, specialist principal în domeniul silvic în cadrul FAO, care a coordonat evaluarea.

Raportul de specialitate arată, totodată, că zonele forestiere din lume, începând cu 1990, au scăzut cu 178 de milioane de hectare, ceea ce este aproximativ egal cu teritoriul Libiei.

De asemenea, în ultimul deceniu, suprafața forestieră a crescut în Asia, Oceania și Europa, în timp ce cele mai mari rate de pierderi nete de păduri au fost înregistrate în Africa, urmată de America de Sud.

La nivel global, pădurile virgine acoperă o suprafață de aproximativ 1,11 miliarde de hectare, iar aproximativ 30% din totalul pădurilor sunt utilizate în principal pentru producerea lemnului și a produselor forestiere din lemn.

În plus, partea predominantă a suprafeței forestiere (93% din suprafața totală) constă din păduri rezultate din procese naturale regenerabile, iar restul, din plantare. Deși stocurile totale de carbon din păduri scad din cauza scăderii suprafeței pădurilor, densitatea de stocare a carbonului a crescut ușor în ultimii treizeci de ani, subliniază experții FAO.

„Evaluarea globală a resurselor forestiere oferă o imagine de ansamblu asupra pădurilor lumii și este un instrument de importanță critică în formularea unor politici, practici și investiții solide”, a afirmat Mette Wilkie, director al Direcției Politică și Resurse Forestiere în cadrul FAO, care a salutat colaborarea dintre organizația pe care o reprezintă și o rețea globală de peste 700 de experți care au armonizat metodele și au examinat peste 60 de indicatori din 236 de țări și teritorii pentru a realiza evaluarea publicată de FAO.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.