Raport: Sectorul energetic din România rămâne cel mai expus la atacuri cibernetice
Telex » Știri 4 decembrie 2024
Peste 14 milioane de atacuri cibernetice sunt monitorizate, în fiecare lună, de serviciul Business Internet Security (BIS), iar printre cele mai frecvente amenințări se află ransomware, DDoS și phishing, arată datele centralizate în raportul „Business Internet Security 2025”, citat de Agerpres. Potrivit ediției a 7-a a cercetării, întocmite de Orange Business, sectorul energetic rămâne cel mai expus, fiind ținta a 31% din atacurile cibernetice înregistrate. Acesta este urmat de administrația publică (27%) și industria IT (25%).
În același timp, București este cel mai vizat oraș din România, cu peste 1,25 milioane de incidente prevenite, în fiecare lună.
„Astfel, digitalizarea companiilor românești vine nu doar cu beneficii, ci și cu provocări semnificative în materie de securitate, în contextul în care atacurile devin tot mai sofisticate, iar protecția infrastructurilor informatice devine o prioritate absolută pentru companii din toate sectoarele (...) Ransomware-ul rămâne principala amenințare, afectând 32% dintre organizațiile monitorizate, în timp ce atacurile de tip DDoS au cunoscut o creștere alarmantă, utilizând dispozitive IoT pentru a genera volume mari de trafic malițios”, se menționează în raport.
Predicțiile pentru anul 2025, în materie de amenințări cibernetice, vizează: creșterea atacurilor personalizate ca urmare a utilizării Inteligenței Artificiale; extinderea atacurilor asupra infrastructurilor critice, în special prin ransomware; reglementări mai stricte care vor obliga companiile să investească în conformitate; vulnerabilitatea lanțurilor de aprovizionare și a dispozitivelor Internet of Things - IoT; automatizarea crescută a proceselor de securitate, pe fondul lipsei de specialiști.
Ediția din acest an a raportului „Orange Business Internet Security 2025” a fost redactată, pentru prima dată, și în limba română.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Culturii Naționale, prilej de celebrare a celor mai de seamă valori din patrimoniul românilor de pretutindeni
Împreună, sub semnul emblematic al bradului și colindelor
Târgul „Gaudeamus”, ediția 2024, o reușită reîntâlnire a cărții cu cei care o prețuiesc
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane