Rata anuală a inflației în UE a crescut la 8,8%, în luna mai
Numărul 24, 22-28 iun. 2022 » Breviar statistic
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a continuat să crească în luna mai până la 8,8%, de la 8,1% în luna aprilie, țările membre cu cele mai ridicate rate fiind Estonia (20,1%), Lituania (18,5%), Letonia (16,8%), Cehia (15,2%), Bulgaria (13,4%), Letonia (12,8%) și România (12,4%), arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres. La polul opus, țările membre UE cu o cele mai reduse inflații sunt: Franța și Malta (ambele cu 5,8%), Finlanda (7,1%), Italia (7,3%), Suedia (7,4%) și Austria (7,7%).
Comparativ cu situația înregistrată în luna aprilie, rata anuală a inflației a crescut în 26 de state membre, inclusiv în România, de la 11,7% până la 12,4%.
În zona euro, rata anuală a inflației a urcat la un maxim istoric de 8,1% în luna mai. În urmă cu un an, rata inflației în zona euro era de 2%, în timp ce în UE se situa la 2,3%. Pentru statele din zona euro, cel mai semnificativ impact asupra creșterii anuale a prețurilor a venit din partea energiei, unde s-a înregistrat o creștere de 3,87 puncte procentuale (pp), urmată de prețurile la alimente care au crescut cu 1,59 pp și prețurile la servicii care au înregistrat un avans de 1,46 pp.
De asemenea, datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation) în zona euro, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a accelerat 4,4% în ritm anual, mai mult decât dublu față de ținta BCE. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate