Rata anuală a inflației, minus 0,5% în decembrie 2016
Numărul 1, 17-23 ianuarie 2017 » Breviar statistic
În decembrie 2016, rata anuală a prețurilor de consum a fost de -0,5%, potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS). Datele INS, citate de News.ro, arată că prețurile de consum au crescut în ultima lună a anului anterior, în medie, cu 0,24% comparativ cu luna noiembrie. Astfel, mărfurile nealimentare s-au scumpit cel mai mult luna trecută, cu 0,3%, în medie, față de luna noiembrie, în timp ce prețurile alimentelor au urcat cu 0,26%. Prețurile serviciilor au crescut cel mai puțin, cu 0,08% față de luna precedentă, în medie.
Comparativ cu finalul anului 2015, prețurile alimentelor au crescut cu 0,68%, mărfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,87%, iar prețurile serviciilor au coborât cu 1,83%.
Datele includ efectul reducerii cotei generale a TVA de la 24% până la 20%, de la 1 ianuarie 2016. De asemenea, de la începutul anului 2016, accizele pentru mai multe produse s-au diminuat, iar cota TVA pentru apa potabilă și pentru cea folosită la irigații a scăzut la 9%.
Față de luna noiembrie 2016, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat, în ultima lună a anului trecut, la ouă (6,9%), alte legume în afară de cartofi și fasole (2,4%), combustibili (1,6%), cartofi (1,6%), unt și fructe proaspete (1,1%).
La polul opus, citricele s-au ieftinit în decembrie cu 6,1%, celelalte prețuri având fluctuații mult mai mici.
În întregul an 2016, cele mai mari creșteri de prețuri s-au înregistrat la servicii poștale (+29%) și zahăr (+10%), iar cele mai mari ieftiniri, la gaze (-7,7%), apă-canal-salubritate (-7,5%) și energie electrică (-6,3%).
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice