
Reforma muncii în Franța, puternic contestată
Numărul 8, 17-23 mai 2016 » Lumea în care trăim
La Paris și în alte orașe ale Franței s-au înregistrat puternice acțiuni de protest după ce Guvernul Valls a adoptat controversata reformă din domeniul muncii. În capitala Franței, poliția a folosit gloanțe de cauciuc împotriva manifestanților strânși în fața clădirii Parlamentului, manifestanți care au cerut demisia președintelui François Hollande. Confruntări cu poliția au mai avut loc la Grenoble și Montpellier, unde forțele de ordine au folosit gaze lacrimogene, iar la Toulouse, doi tineri protestatari au fost răniți.
Guvernul francez consideră că reforma în domeniul muncii este esențială pentru a se reduce rata ridicată a șomajului, întrucât ar ușura concedierea sau angajarea, însă criticii se tem că schimbările vor permite patronilor să ignore drepturile salariaților.
Textul noii Legii a muncii a provocat dispute acerbe în societatea franceză, studenții, sindicatele și chiar unii membri ai Partidului Socialist (partid de guvernământ) opunându-se acestei reglementări. Pachetul legislativ a fost adoptat prin angajarea răspunderii, după ce guvernul a eșuat în a obține destule voturi pentru a-l promova prin Parlament. Este a doua oară când președintele Hollande se folosește de această clauză constituțională.
Sub egida UNESCO, valorile culturii românești se bucură în lume de o tot mai largă recunoaștere
Capodopere ale lui Picasso și Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală și națională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranță” a tradiției și inovației artistice
KINOdiseea de la București, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului
Festivalul „George Enescu”, un brand național consacrat absolut la scară mondială