Revenirea turismului la cotele pre-pandemice sprijină activitatea micilor producători locali

Revenirea turismului la cotele pre-pandemice sprijină activitatea micilor producători locali

Numărul 35, 7-13 sep. 2022  »  Roza vânturilor

Turismul internațional este pe o pantă ascendentă, dând semne de redresare puternică și constantă, în ciuda provocărilor economice și geopolitice tot mai frecvente, vizitele la fermă și atelierele specifice activității într-o fermă fiind tot mai căutate de turiști și de organizatorii de vacanțe, susțin reprezentanții Fundației Pro Economica Alapítvány, relatează Agerpres. „Dacă în prima parte a anului ne apropiam de 50% din numărul de turiști de dinainte de pandemie, conform unui raport al Organizației Mondiale a Turismului, în sezonul estival fluxul de turiști a crescut considerabil. Dacă se menține același trend ascendent al cererii, experții se așteaptă ca până la final de an să atingem chiar și 80%-85% din nivelul pre-pandemic la nivel european”, menționează reprezentanții organizației.

Potrivit sursei citate, vizitele la fermă și atelierele specifice activității într-o fermă sunt căutate de turiști și de organizatorii de vacanțe. „Dat fiind numărul tot mai mare de turiști la nivel mondial și, totodată, interesul tot mai crescut pentru o dezvoltare sustenabilă, și industria turismului se modelează acestei idei, jucătorii din domeniu concentrându-și tot mai mult eforturile pentru a dezvolta diverse forme de turism durabil în contrabalansarea turismului clasic. Așa au apărut în oferta turistică vizite la producătorii locali, degustări de diferite produse, participarea la culesul legumelor și fructelor, experiențe care oferă o cu totul altă viziune asupra agroturismului. Spre exemplu, în județul Harghita, există numeroși fermieri sau mici producători care oferă turiștilor degustări tradiționale sau chiar ateliere de gătit, cum ar fi atelierele de făcut unt”, se menționează în comunicat.

Reprezentanții organizației susțin că hotelurile contribuie la dezvoltarea micilor producători prin preluarea producției de legume, fructe și carne.

„Deși dezvoltat încă timid comparativ cu alte țări din Vest, conceptul culinar ecologic «de la fermă la consumator» își face tot mai simțită prezența și în România, cu precădere în Transilvania, unde inițiativa este susținută de Fundația Pro Economica. Această organizație urmărește crearea unui lanț autosustenabil în agricultură și stimularea a trei domenii interdependente: turism, agricultură și comerț, investind zeci de milioane de euro, fonduri nerambursabile, în mai multe proiecte turistice din Transilvania”, se mai precizează în comunicat.

Conform sursei citate, prin proiectele de dezvoltare a regiunii în trei pași se numără și finanțări acordate crescătorilor de animale și producătorilor de legume, fructe, lactate și miere. Circa 65 milioane de euro au fost acordate pentru peste 5.000 de micro-proiecte ale micilor agricultori din județele Covasna, Harghita și Mureș. Concomitent, sunt finanțate investiții mari din zona turismului, finanțări de circa 90 de milioane de euro fiind până acum acordate pentru dezvoltarea și înființarea unităților de cazare, și anume hoteluri de 3-5 stele, respectiv ferme și unități de prelucrare și procesare produse alimentare, care să integreze în oferta lor produse naturale, de origine locală. Practic, se încheie astfel într-un mod armonios circuitul de producție, procesare și desfacere.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.