Revirimentul investițional anticipează noi creșteri economice
Numărul 37, 18-24 sep. 2024 » Comentariul ediției
Incontestabil, o caracteristică a anului 2024 este lesne de identificat mai ales în zona investițiilor. Avem în vedere, în primul rând, alocările din fondurile publice (de la bugetul de stat și din programele susținute de Uniunea Europeană, în principal PNRR). Potrivit datelor oficiale, este vorba despre o sumă fără precedent la nivel anual, respectiv 30 de miliarde de euro, adică 4% din Produsul Intern Brut. Important, desigur, este modul în care sunt gestionate asemenea resurse importante. Ceea ce este deosebit de vizibil privește lucrările de infrastructură care au înregistrat, de la începutul anului în curs, ritmuri deosebit de înalte concretizate în finalizarea multor kilometri de autostradă și de drumuri expres. Totodată, la nivel local, pot fi ușor constatate lucrări de mai mică amploare, însă extrem de importante pentru populația orașelor și comunelor care beneficiază nu numai de drumuri modernizate, ci și de noi obiective sau de reconstruirea și îmbunătățirea pe multiple planuri a celor existente din domeniile sănătății, învățământului, comerțului, culturii. Ar fi fost de dorit – mai ales sub impactul evenimentelor actuale – să se acorde atenția cuvenită și investițiilor destinate protecției contra inundațiilor.
Evident, efectul propagat și, în același timp, cu un rol multiplicator al investițiilor publice se regăsește în sectorul privat. Pe de o parte, companiile de construcții cu capital privat sunt angajate în efectuarea unor lucrări publice, iar pe de altă parte asistăm la o anumită revigorare a câtorva segmente din construcțiile de locuințe, de hale industriale, de spații logistice din sfera turismului, precum și în cea a alimentației destinate diverselor categorii de consumatori.
Această sumară trecere în revistă include o serie de fapte și date care relevă că nu toate resursele existente, publice și private, sunt utilizate eficient, că se depășesc unele termene de finalizare, că sub aspect calitativ mai sunt obiective de investiții care nu se ridică la standardele necesare și posibile.
În contextul evocat, un capitol distinct privește dinamica investițiilor nete, adică a acelor categorii de cheltuieli care sunt destinate creării de noi mijloace fixe, dezvoltării, modernizării și reconstrucției celor existente, precum și valoarea serviciilor legate de transferul asupra mijloacelor fixe și al terenurilor preluate cu plată de la alte unități sau de la populație, respectiv taxe notariale, comisioane, cheltuieli de transport, de manipulare etc.
Comunicatul în temă dat publicității de Institutul Național de Statistică (INS) conține date concludente privind această categorie esențială de investiții. În acest sens, dispunem de elemente de referință privind rezultatele din semestrul I 2024, comparativ cu același interval din anul precedent. Astfel, în perioada de referință, investițiile nete realizate în economia națională au crescut cu 5,6%, spor înregistrat în ordinea de mărime descrescătoare în următoarele elemente de structură: alte cheltuieli, cu o majorare cu 71,4% la alte cheltuieli, de 5,5% la utilaje, inclusiv la mijloacele de transport, dar și o scădere la capitolul elemente de structură, lucrări de construcții noi, unde s-a consemnat o contracție cu 2,5%.
Pe ramuri ale economiei, rezultatele din semestrul I 2024, comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent, se prezintă astfel: în sectorul de construcții, o scădere de la 45,5% la 40,6%, în industrie, un minus de la 20,1% la 19,2%, în comerț și servicii o creștere de la 19,4% la 20,8%, în agricultură, situația este staționară, respectiv 3,8%, dar în alte ramuri sporul este semnificativ de la 11,2% la 15,6%.
Se poate aprecia, pe baza acestor rezultate (unele contradictorii), că pe fondul unei dinamici preponderent pozitive se înregistrează diferențe notabile, care reliefează necesitatea de a se examina aprofundat până la nivel de entități economico-sociale, factorii care au determinat progrese sensibile în vederea contracarării eficiente a celor negativi. Este principala cale care poate și trebuie să asigure nu numai progrese conjuncturale, ci și cele de durată medie și lungă. Cum s-a văzut, există resurse care permit atingerea acestui deziderat cu implicații multiple, benefice pentru economia noastră, în ansamblu, și, implicit, pentru noi, toți, cetățeni ai acestei țări.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate