Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Numărul 31-32, 7-20 aug. 2024 » Eveniment
Abordăm, din nou, tema monumentelor istorice, deoarece, în aceste zile, a avut loc un veritabil eveniment în acest domeniu atât de important pentru ceea ce reprezintă trecutul ca premisă a prezentului și viitorului în foarte multe domenii, inclusiv în cel al vieții cultural-artistice. Informația de la care pornim vizează lansarea – în completarea apelurilor de finanțare de până acum – a proiectului intitulat „Edificii de Cult”.
Este vorba despre asigurarea unei finanțări de peste 85 milioane de lei prin „Timbrul Monumentelor Istorice”. Reamintim că această denumire include ansamblul proceselor de revitalizare și de valorizare a uriașului tezaur al Patrimoniului Național care, la rândul lui, include toate mărturiile civilizației care s-a dezvoltat și se dezvoltă în spațiul carpato-dunăreano-pontic.
În legătură cu noul apel, atrage atenția varietatea domeniilor vizate, respectiv arhitectura, arta sacră, pictura, sculptura, mobilierul, vestimentația, obiectele de cult, tipăriturile, arhivele.
Subprogramele și sumele disponibile privesc proiectarea, elaborarea documentației tehnico-economice pentru intervenții asupra edificiilor de cult, respectiv 5 milioane de lei, restaurarea acestor edificii cu o alocare de 75 milioane de lei. Proiectele vor fi considerate eligibile dacă se concentrează pe monumente individuale, pe ansambluri și pe situri din categoriile arhitectură și memorială, recunoscute pentru valoarea lor națională și universală, pentru importanța lor, inclusiv în patrimoniul cultural local. Lucrările finanțate vor fi axate exclusiv pe restaurare și conservare, fără a include extinderea sau construcții noi pentru ansambluri și situri.
Reamintim că tot în aceste zile au intrat în vigoare noi reglementări care vizează, într-o concepție modernă, unitară, întreaga activitate de protejare și de valorificare a Patrimoniului Monumentelor Istorice. Toate intervențiile asupra monumentelor istorice urmează să fie efectuate sub supravegherea strictă și controlul Ministerului Culturii. Aceste intervenții nu includ schimbarea funcțiunii sau a destinației, întreținerea sau reparațiile curente, ori amplasarea echipamentelor care sunt integrate categoriilor de microlucrări, lucrări standard sau lucrări de mică amploare. În actul normativ se precizează că toate aceste operațiuni se fac numai cu personal de specialitate atestat, atât la nivel central, cât și la serviciile deconcentrate din teritoriu. În realizarea obiectivelor menționate este implicată Comisia Națională a Monumentelor Istorice, formată din 21 de membri, personalități, profesioniști din domeniul protejării monumentelor istorice.
Sigur, este foarte importantă îmbunătățirea legislației, dar faptul că se și alocă fonduri mai consistente pentru conservarea și valorizarea monumentelor istorice, mai ales în vederea unei mai bune cunoașteri a creațiilor din spațiul nostru național de-a lungul secolelor și mileniilor, inclusiv prin promovarea turismului cultural-istoric, reprezintă un demers care va influența, neîndoios, pozitiv, întreaga noastră viață cultural-artistică.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate