
Rigoare și expresivitate
Numărul 13, 7-13 apr. 2021 » La început a fost cuvântul...
O aserțiune conținută într-o dezbatere televizată ne prilejuiește constatarea – sperăm utilă – potrivit căreia este de preferat, în toate situațiile, exprimarea care nu lasă loc de confuzii și interpretări eronate sub aspect lingvistic și logic. Avem în vedere următoarea frază: „Este nu numai necesar, ci și logic să ținem seama de adevăratele stări de fapt și de realitățile palpabile”. Ne întrebăm: ceva, „ilogic” poate să fie „necesar”? Apoi, care ar fi deosebirea dintre „stările de fapt” și „realitățile palpabile”?
Nici în cazul unui articol apărut într-un săptămânal cu profil economic nu poate fi vorba despre rigoare: „Când analiza nu este focusată exclusiv asupra unui singur element, nu este posibil să se stabilească limita de demarcație dintre esențial și important”. Noțiunea de „focusat” implică obligatoriu existența unei „priviri” îndreptate spre „un singur element” (idee, acțiune, împrejurare etc.). De asemenea, cum ar fi cu putință ca un fapt important să nu fie și „esențial”? Reciproca este, desigur, valabilă. Prin urmare, nu este nimic de „demarcat”.
Al treilea exemplu a fost oferit de o emisiune radiofonică: „În totalitatea lor, fenomenele care s-au produs în economie au fost integral efectul acelorași cauze dintr-un ansamblu unitar”. În afară de prețiozitatea, de stufoșenia formulării, se impune a constata că atunci când se vorbește despre „totalitate” se iau în considerare „toate” sinonimele, de la „integral” până la „ansamblu”, indiferent ce „fenomene” sunt examinate. La fel, adjectivul „unitar”, în cazul dat, nu face altceva decât să repete ceea ce se afirmase înainte. Așa că, orice efort îndreptat spre evitarea exprimărilor pleonastice asigură premisa unei „focusări” în comunicare „necesară” și, deci, „logică”. (T. B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
UE alocă 5,1 miliarde de euro pentru promovarea de noi orientări în domeniul sănătății publice
Târgul de carte Gaudeamus – ediția 2021, o veritabilă „gură de oxigen” pentru piața cărții din țara noastră
Incandescent – la propriu și la figurat, despre un meșteșug străvechi
Nicolae Titulescu, un reper pentru diplomația românească și mondială
Longevitatea creatoare; pentru vârstnici – exerciții de memorie, pentru tineri – identificarea „rădăcinilor”
Târgurile Mărțișorului, încă un pas spre revenirea la normalitate
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși