Rigoare și mesaj
Numărul 45, 17-23 nov. 2020 » La început a fost cuvântul...
Zilnic se transmit, prin mass-media, mesaje dintre cele mai diverse despre actualitatea nemijlocită, dar – din păcate – chiar și atunci când avem de-a face cu intențiile cele mai bune, derapaje lexicale și logice afectează calitatea comunicării. Bunăoară, într-o emisiune de televiziune se remarca, între altele: „Orice decizie care privește combaterea pandemiei trebuie să pornească, totdeauna, numai și numai, de la evaluarea efectelor și consecințelor”. În afară de faptul că „efectele” și „consecințele” sunt exact același lucru, se impune a constata că, în procesul decizional, un loc important îl are diagnoza, în absența căreia orice „efect” (probabil ori posibil) are „numai și numai” premisele eșecului. După cum, caracterul limitativ, reducționist și în alte abordări are același „efect” nedorit.
Încă un exemplu, în acest sens, a fost „oferit” de un comentariu din presa tipărită cu profil economic. Astfel, s-a afirmat că „este obligatoriu ca primul pas în elaborarea oricărei soluții să fie stabilirea unui obiectiv și a unui țel”. Și în acest caz, se cere observat că „obiectivul” este sinonim cu „țelul”, dar și faptul că tot ceea ce urmează să se finalizeze prin promovarea unei „soluții” depinde de alți factori, printre care pasul „obligatoriu” definit prin luarea în considerare a realităților. În caz contrar, „țelul” devine lipsit de realism.
În sfârșit, un participant la o dezbatere radiodifuzată constata că „în conjunctura actuală, business-ul și economia vor avea doar de suferit dacă nu vor fi luate în considerare circumstanțele provocate de criza medicală”. Sigur, o premisă esențială, tot în procesul decizional, vizează, în prezent, evaluarea stărilor de fapt determinate de pandemia de COVID-19, însă aici ne referim exclusiv la eroarea de exprimare, la faptul că „business-ul” nu este ceva separat în „economie”, ci constituie chiar „miezul” ei, iar „conjunctura” nu este altceva decât un cumul de… „circumstanțe”. Așa că, eludarea raportului dintre parte și întreg face inutil orice efort analitic, chiar dacă „țelul” este perfect dezirabil. Cu mijloace de expresie eronate, orice „obiectiv”, oricât de important ar fi, nu are nici cea mai mică șansă de a fi atins. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice