România a importat carne de porc de peste 292 milioane de euro, în primul semestru din acest an

România a importat carne de porc de peste 292 milioane de euro, în primul semestru din acest an

Telex » Știri 8 octombrie 2020  

România a importat carne de porc în valoare de 292,2 milioane de euro, în primele șase luni din acest an, în creștere cu 17% față de perioada similară din 2019, potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), transmise la solicitarea AGERPRES.

Cantitatea de carne de porc adusă în țară în primul semestru din acest an - proaspătă, refrigerată sau congelată - a fost cu aproape 5% mai puțină decât cea care a fost importată în primul semestru al anului trecut, respectiv 122.961,12 tone.

În perioada ianuarie-iunie 2019 au fost consemnate importuri de carne de porc de 129.393,87 tone, în valoare de 249,71 milioane de euro.

Carnea de porc proaspătă, refrigerată sau congelată ocupă de mai bine de 20 de ani prima poziție pe lista importurilor României de produse agroalimentare.

Carnea de porc este cea mai consumată din România, înaintea cărnii de pasăre și de vită, însă din producția internă este acoperit doar 30% din consum, restul provenind din importuri, în special din schimburile intra-comunitare.

Din 31 iulie 2017, România se confruntă cu virusul pestei porcine africane, o boală care afectează dramatic efective de porcine, chiar dacă nu se transmite la om, până în prezent fiind decimate peste 600.000 de capete.

Pierderile din industria creșterii porcului directe și indirecte din cauza pestei porcine africane erau de aproape un miliard de euro, până la mijlocul lunii iunie 2020, iar cele prin deficitul de balanță comercială depășeau deja miliardul de euro, estimau specialiștii din domeniu.

Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), efectivele de porcine existente la 1 mai 2020 au scăzut cu 1,5% pe total, față de aceeași dată a anului trecut, ajungând la 3.669.342 de capete. La 1 mai 2019, efectivele totale de porcine erau de 3.726.282 capete.

De asemenea, la 1 mai 2020, efectivul matcă (scroafe de prăsilă) totaliza 236.843 de capete, în scădere cu 5,6% față de 1 mai 2019, când era de 250.982 de capete.

În România, consumul de carne de porc per capita deține o pondere de aproape 50% (38,3 kilograme) din total, fiind cea mai consumată carne, în timp ce locul al doilea este ocupat de carnea de pasăre, cu 27 de kg pe cap de locuitor, potrivit INS.

(Copyright foto: 123RF Stock Photo)



Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.