România, a patra lună la rând țara cu cea mai ridicată rată a inflației din UE
Numărul 20, 22-28 mai 2024 » Breviar statistic
Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a rămas stabilă, la 2,6%, în luna aprilie, însă România este, pentru a patra lună la rând, țara cu cea mai ridicată inflație din blocul comunitar, arată datele publicate de Eurostat, citate de Agerpres. În luna aprilie, țările membre ale UE cu cele mai scăzute rate anuale ale inflației au fost Lituania (0,4%), Danemarca (0,5%) și Finlanda (0,6%). La polul opus, țările membre ale UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (6,2%), Belgia (4,9%) și Croația (4,7%).
Comparativ cu luna martie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în 15 state membre, inclusiv în România de la 6,7%, până la 6,2%, a rămas stabilă în patru țări și a crescut în opt state membre.
În zona euro, rata anuală a inflației a rămas stabilă la 2,4% în luna aprilie. În schimb, datele Eurostat arată că inflația de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate prețurile pentru bunuri volatile, precum energia și alimentele, a scăzut până la 2,8% în aprilie, de la 3,1% în martie. Un alt indicator care, pe lângă prețurile la energie și alimente, exclude și prețurile la țigări și alcool, a scăzut până la 2,7%, de la 2,9%. Inflația de bază este indicatorul urmărit cu atenție de către BCE la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.
În cazul României, Institutul Național de Statistică (INS) a informat anterior că rata anuală a inflației a coborât în luna aprilie 2024 până la 5,9%, de la 6,61% în martie, în condițiile în care serviciile s-au scumpit cu 10,05%.
Conform sursei citate, indicele armonizat al prețurilor de consum în luna aprilie 2024 comparativ cu luna martie 2024 a fost 100,36%. Rata anuală a inflației în luna aprilie 2024 comparativ cu luna aprilie 2023 calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum (IAPC) a fost 6,3%.
Banca Națională a României (BNR) a revizuit în creștere, la 4,9%, de la 4,7% anterior, prognoza de inflație pentru finalul acestui an, și anticipează că aceasta va ajunge la 3,5% la sfârșitul lui 2025, potrivit datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice