
România a urcat pe locul 50 în clasamentul global PwC Paying Taxes 2017
Telex » Știri
24 noiembrie 2016
România a urcat cinci poziții, până pe locul 50, în clasamentul global PwC Paying Taxes 2017, care măsoară ușurința plății taxelor și impozitelor pentru o companie tipică în 190 de economii din întreaga lume. „Se observă că multe dintre statele din Europa Centrală și de Est au făcut progrese în ultimul an în ceea ce privește ușurarea plății taxelor. Astfel, Cehia a făcut un salt de pe locul 122 până pe poziția 53 în clasament, Polonia a urcat de pe locul 58 pe poziția 47, Slovacia a urcat de pe locul 73 pe 56, Ungaria a urcat de pe locul 95 pe 77, iar Bulgaria de pe 88 pe 83. O evoluție spectaculoasă a avut și Moldova, care a urcat pe poziția 31 în clasament, față de locul 78 înregistrat anul trecut. Acest lucru subliniază că suntem într-o competiție regională din ce în ce mai intensă privind ușurarea plății taxelor și a reducerii poverii fiscale, iar România ar trebui să continue și să intensifice ritmul măsurilor fiscale pozitive luate în ultimii ani pentru a se poziționa ca o destinație mai atractivă pentru investiții”, consideră Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de consultanță fiscală și juridică al PwC România.
În privința ratei totale de impozitare, care măsoară ponderea taxelor și contribuțiilor suportate de către o firmă ca pondere din profit, aceasta a fost de 38,4% în România în ediția din acest an, sub media statelor din UE (40,3%) și cea globală (40,6%).

Din punctul de vedere al timpului necesar conformării cu legislația fiscală, analiștii PwC apreciază că țara noastră este printre performerii Europei Centrale și de Est, cu 161 de ore de muncă pe an, comparativ cu o medie a UE de 164 de ore și un nivel global de 251 de ore.
Clasamentul Paying Taxes 2017 ia în calcul toate taxele și contribuțiile obligatorii pe care o companie de talie medie le are de achitat în decurs de un an. Taxele și contribuțiile calculate includ impozitul pe profit, contribuțiile sociale și taxele cu forța de muncă plătite de angajator, impozitele pe proprietăți, taxele pe transferuri de proprietate, impozitul pe dividende, impozitul pe câștigurile de capital, taxele pe tranzacții financiare, taxele de colectare a deșeurilor, impozitele pe flotă și taxele pentru drumuri și alte mici taxe și impozite. Raportul analizează ușurința plății taxelor în 190 de economii din întreaga lume prin luarea în calcul a trei mari indicatori: rata totală de impozitare, care măsoară ponderea taxelor și contribuțiilor suportate de către o firmă ca pondere din profit, timpul necesar conformării cu legislația fiscală, adică numărul de ore pe care le alocă firma în cauză pentru a respecta obligațiile de raportare și de plată a taxelor impuse, și numărul de plăți pe care trebuie să le facă o companie pentru a-și îndeplini obligațiile fiscale.
Anul trecut, România a ocupat locul 55 în clasament. (Al.R.)
La Art Safari, omul contemporan în expresia lui artistică
Expoziţie la Biblioteca Academiei Române: mărturii despre un tezaur de presă cu aproape 60.000 de titluri
Cu multe târguri se face… primăvară
Un festival de arhitectură subordonat calităţii vieţii de zi cu zi
EnergyFEST, o fereastră deschisă spre un viitor sustenabil
Cererea şi oferta de carte, stimulate de Ziua Naţională a Lecturii
Arta muzicală, la superlativ: Madrigal, 60 de ani
Premieră necinematografică în... cinematografie