România are o rată de reciclare a deșeurilor de ambalaje de 38,31%
Numărul 25-26, 27 iun. - 9 iul. 2024 » Analize și sinteze
România înregistrează scăderi semnificative în reciclarea sticlei și a metalelor, iar la general rata de reciclare a deșeurilor de ambalaje este de doar 38,31%, relevă o analiză de specialitate, publicată în aceste zile, ce are la bază date publicate de Institutul Național de Statistică (INS), relatează Agerpres. Potrivit Clean Recycle, pe grupe de categorii, cele mai semnificative scăderi au fost observate la reciclarea sticlei (de la 42,6% în 2020 la 28,03% în 2021) și a metalului (de la 51,12% la 44,24%).
Pe de altă parte, se înregistrează progrese modeste în reciclarea plasticului și a hârtiei/cartonului. Astfel, rata de reciclare a plasticului a crescut de la 30,05%, în 2020, la 31,59% în 2021, iar pentru hârtie și carton, de la 63,2% la 67,88%.
"Aceste date reprezintă un nou semnal de alarmă pentru România. Așa cum subliniem de fiecare dată, este clar că România nu realizează progrese suficiente pentru a îndeplini obiectivele de mediu stabilite de Uniunea Europeană. Problemele sunt numeroase, dar este esențial să ne concentrăm pe soluții. Este imperativ să intensificăm eforturile de educare și conștientizare a populației cu privire la importanța reciclării, să îmbunătățim infrastructura de colectare și să implementăm politici eficiente care să stimuleze reciclarea la nivel național. Doar printr-o abordare coordonată și un angajament ferm putem asigura un viitor durabil pentru țara noastră", a declarat, într-un comunicat de presă citat de Agerpres, Cosmin Monda, fondator și CEO al Clean Recycle.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale