
România, locul 27 în UE la folosirea serviciilor de cloud computing
Numărul 49-50, 18 dec. 2018 - 14 ian. 2019 » Breviar statistic
Bulgaria și România sunt, în 2018, pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la folosirea serviciilor de cloud computing de către companii, arată datele publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres.
Tehnologia cloud permite stocarea, prelucrarea și utilizarea prin internet a datelor care se afla pe servere la distanță.
În acest an, 26% dintre companiile UE cu cel puțin zece angajați au achiziționat servicii de cloud computing. Folosirea serviciilor de cloud computing a crescut rapid în ultimii ani, de la 19% în 2014 la 21% în 2016.
Companiile mari folosesc mai mult servicii de cloud computing decât cele mici. În perioada 2014-2018, cea mai mare creștere a serviciilor de cloud computing s-a înregistrat la marile companii (21 de puncte procentuale), față de 12 puncte procentuale la cele medii și șase puncte procentuale la cele mici.
În rândul statelor membre se remarcă diferențe semnificative în utilizarea serviciilor de cloud computing. Peste jumătate dintre companiile din Finlanda (65%), Suedia (57%) și Danemarca (56%) folosesc cloud computing. La polul opus, serviciile de cloud computing sunt folosite de 10% sau mai puține companii în Bulgaria (8%) și România (10%).
La nivelul UE, 4% dintre companiile cu cel puțin zece angajați au folosit în 2018 imprimarea 3D. În marile companii procentajul folosirii imprimantei 3D se ridică la 13%, față de 3% la micile companii. Cel mai ridicat procentaj de companii care folosesc imprimarea 3D se înregistrează în Finlanda (7%), Danemarca, Malta, Marea Britanie și Belgia (toate cu 6%) iar cel mai scăzut în Cipru și Letonia (ambele cu 1%), Estonia, Bulgaria, Grecia, Ungaria, Polonia și România (toate cu 2%).
Sub egida UNESCO, valorile culturii românești se bucură în lume de o tot mai largă recunoaștere
Capodopere ale lui Picasso și Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală și națională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranță” a tradiției și inovației artistice
KINOdiseea de la București, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului
Festivalul „George Enescu”, un brand național consacrat absolut la scară mondială