România, pe primul loc în UE la creșterea costului cu mâna de lucru în trimestrul patru din 2023
Numărul 11, 20-26 mar. 2024 » Analize și sinteze
Costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie a crescut cu 3,4% în zona euro și cu 4% în UE, în trimestrul patru al anului trecut, comparativ cu perioada similară din 2022, în rândul statelor membre cea mai mare creștere fiind înregistrată în România (16,8%), potrivit datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), citate de Agerpres. Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile și costurile non-salariale, precum contribuțiile sociale plătite de angajatori. Datele Eurostat arată că, în România, costurile salariale au înregistrat o creștere anuală de 16,9% în trimestrul patru 2023, iar costurile indirecte (non-salariale) au înregistrat un avans anual de 16,7%.
Avansul costurilor cu forța de muncă în România s-a produs în principal pe fondul creșterii cu 17,3% a costului orar al forței de muncă în sectorul de business, la care se adaugă o creștere cu 15,2% a costului orar al forței de muncă în sectorul de non-business, în ambele cazuri fiind vorba de creșteri mult peste media europeană, de 4,7% respectiv 2,6%. Pe sectoare ale economiei, în România costul orar cu forța de muncă a crescut cu 30,1% în construcții, cu 16,6% în industrie și cu 15,8% în sectorul serviciilor.
Potrivit datelor publicate anterior de Institutul Național de Statistică, costul orar al forței de muncă în formă ajustată (după numărul zilelor lucrătoare) a înregistrat, în trimestrul IV din 2023, o rată de creștere de 4,37%, comparativ cu trimestrul anterior, și de 16,85% raportat la aceeași perioadă din 2022.
Comparativ cu același trimestru al anului precedent, costul orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) a crescut în toate activitățile economice. Astfel, cele mai semnificative creșteri ale costului orar al forței de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) s-au regăsit în construcții (30,15%), învățământ (23,58%), transport și depozitare (21,72%), respectiv în activități de servicii administrative și activități de servicii suport (21,33%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național