România, printre țările UE cu cele mai reduse scăderi ale cheltuielilor aferente consumului gospodăriilor în 2020
Numărul 2, 19-25 ian. 2022 » Analize și sinteze
Cheltuielile aferente consumului gospodăriilor au scăzut cu 8% în 2020 comparativ cu 2019, cea mai semnificativă reducere anuală de când se publică aceste date, și este cauzată de efectele pandemiei de coronavirus, a anunțat Oficiul European de Statistică (Eurostat), citat de Agerpres. Măsurile de distanțare socială, restricțiile impuse de guverne privind libera circulație și activitățile economice neesențiale au afectat sever cheltuielile aferente consumului gospodăriilor.
Toate statele membre ale UE au raportat în 2020 o scădere a cheltuielilor aferente consumului gospodăriilor. Datele pentru România, Grecia, Germania, Belgia, Franța, Croația, Cipru, Ungaria, Olanda și Portugalia sunt provizorii, menționează Eurostat.
Comparând 2019 cu 2020, cel mai semnificativ declin a fost înregistrat în Malta (minus 22,2%), urmată de Croația (minus 16,2%), Spania (minus 15,8%) și Grecia (minus 15,6%), iar cea mai redusă scădere a fost în Slovacia (minus 2,3%), urmată de Danemarca (minus 2,4%), Lituania (minus 2,8%), Polonia (minus 3,3%), Suedia (minus 3,8%) și România (minus 4,3%).
Recent, Eurostat a informat că în 2020 cel mai semnificativ declin în cheltuielile aferente consumului gospodăriilor a fost observat la categoria „restaurante și hoteluri” (minus 38% comparativ cu 2019), urmat de „îmbrăcăminte și încălțăminte”, „transport” și „activități recreative și culturale” (toate cu minus 17%). În schimb, cele mai importante creșteri s-au înregistrat la „alimente și băuturi non-alcoolice” (3%) și „comunicații” (2%).
În 2020, peste un sfert (26%) dintre cheltuielile aferente consumului gospodăriilor au fost alocate pentru „locuință, apă, electricitate, gaz și alți combustibili”, înaintea „alimentelor și băuturilor non-alcoolice” (15%) și „transportului” (12%).
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice