
România, singura țară europeană non-membră a OCDE care aderă la Recomandările organizației privind Inteligența Artificială
Numărul 19, 28 mai - 2 iunie 2019 » Conectarea la era digitală
Prima strategie națională în domeniul AI va fi lansată în dezbatere publică până la finele acestui an
România va adera la Recomandările Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) privind Inteligența Artificială (AI), fiind singura țară europeană non-membră a organizației care aderă la acestea, a precizat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, cu prilejul reuniunii Consiliului Ministerial 2019 al OCDE, desfășurată la Paris, având ca temă principală tranziția digitală. „România va adera la Recomandările OCDE privind Inteligența Artificială, alături de cele 36 de țări membre ale Organizației, două state candidate și trei aspirante la statutul de membru OCDE din America Latină, în prezența Secretarului General al OCDE José Ángel Gurria și al prim-ministrului Slovaciei Peter Pellegrini (țara care deține președinția Ministerialei OCDE). Recomandările OCDE privind Inteligența Artificială reprezintă primul instrument de cooperare interguvernamentală în domeniu, iar România este singura țară europeană non-membră a OCDE care aderă la aceste recomandări”, a declarat Alexandru Petrescu.
Ministrul a menționat că România este ferm angajată pe drumul de tranziție etapizată, eficace și sustenabilă către o societate susținută de Inteligența Artificială. „Vom lucra pentru adoptarea inteligenței artificiale în condiții de siguranță în toate aspectele vieții cotidiene și economice, vom sprijini cercetarea fundamentală pentru a dezvolta o inteligență artificială autentică și vom realiza aceste obiective fundamentale în viitorul apropiat, punând în centrul preocupării noastre valorile și drepturile omului”, a mai spus ministrul.
În acest sens, România acționează deja pe multiple planuri. „Suntem în proces de elaborare a primei strategii naționale în domeniul Inteligenței Artificiale, care va fi postată pentru dezbatere publică până la finele anului 2019. În calitate de stat care deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, România a sprijinit negocierile cu succes în cadrul Programului Europa Digitală, program ce deține o componentă de finanțare dedicată adoptării Inteligenței Artificiale (inclusiv dezvoltării cunoștințelor digitale asociate acesteia). Nu în ultimul rând, lucrăm cu Comisia Europeană și cu puternicul sector IT din România să potențăm rețelele de inovare digitală europeană cu inițiative asociate Inteligenței Artificiale”, a precizat ministrul Alexandru Petrescu. (Al.R.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși
Spectatorii retrăiesc bucuria revenirii (parțiale) a teatrelor la normalitate
Câți suntem, cum suntem, cum trăim? Răspunsurile, în noua ediție a Recensământului populației și locuințelor
Expoziția Scriitorii români în Primul Război Mondial: Când „turnul de fildeș” este înlocuit cu tranșeele
Tradițiile trec cu succes „testele” timpului și spațiului
București, pol european și mondial al securității cibernetice
Farmecul de neegalat al anilor de studenție