Românii vor avea mai multe zile libere în 2017
Numărul 1, 17-23 ianuarie 2017 » Direct de la sursă
Românii vor avea 14 zile libere în 2017, cu două mai mult decât în 2016, după ce au fost stabilite zile nelucrătoare legale 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, și 1 iunie, Ziua Copilului, informează News.ro.
Potrivit Codului muncii, zilele nelucrătoare în 2017 sunt: 1 ianuarie (duminică) și 2 ianuarie (luni), 24 ianuarie (marți) – Ziua Unirii Principatelor Române, 16 aprilie (duminică), 17 aprilie (luni) – prima și a doua zi de Paști, 1 mai (luni) – Ziua Muncii, 1 iunie (joi) – Ziua Copilului, 4 iunie (duminică), 5 iunie (luni) – prima și a doua zi de Rusalii, 15 august (marți) – Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie (joi) – Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României, 1 decembrie (vineri) – Ziua Națională a României, 25 decembrie (luni) și 26 decembrie (marți) – prima și a doua zi de Crăciun.
Zilele de 24 ianuarie și 1 iunie au fost declarate anul trecut sărbători legale în care nu se lucrează, astfel că în 2017 românii vor avea două zile libere în plus față de 2016.
În 2017, zilele libere de Paști vor fi în 16 și 17 aprilie atât pentru ortodocși, cât și pentru catolici. Codul muncii mai prevede acordarea a două zile pentru fiecare dintre cele trei sărbători religioase anuale declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creștine, pentru persoanele aparținând acestora.
Potrivit prevederilor legale, zilele libere nu vor fi acordate la locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă ca urmare a caracterului procesului de producție sau specificului activității. Salariații care lucrează în aceste unități, precum și în unitățile sanitare care vor asigura asistența medicală de urgență vor beneficia de timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile. Angajații care nu pot primi zile libere, din motive justificate, vor beneficia în schimb de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice