
Scădere fără precedent a PIB în multe țări din G20, în trimestrul al doilea
Numărul 37-38, 22 sept.-5 oct. 2020 » Lumea în care trăim
Majoritatea țărilor membre ale G20 au suferit scăderi fără precedent ale Produsului Intern Brut în trimestrul al doilea al anului, din cauza pandemiei, fiind înregistrată o reducere comună record, de 6,9%, comparativ cu primul trimestru, relatează agenția EFE, preluată de Agerpres. China a fost singura țară din G20 care a înregistrat o creștere a PIB în trimestrul al doilea, de 11,5%, ceea ce reflectă „debutul timpuriu” al pandemiei în această țară și „ulterioara sa recuperare”, a semnalat Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), într-un comunicat preluat de Agerpres. În celelalte țări membre ale grupului, PIB a scăzut, per ansamblu, cu 11,8% în trimestrul al doilea, când s-au generalizat efectele măsurilor de oprire a activității și de izolare a populației, pentru combaterea expansiunii virusului.
India s-a aflat în fruntea listei scăderilor, cu o reducere de 25,2% a PIB, urmată de Marea Britanie (-20,4%), Mexic (-17,1%) și Africa de Sud (-16,4%). Lista continuă cu Franța (-13,8 %), Italia, (-12,8%), Canada (-11,5%) și Turcia (-11%). Brazilia și Germania (ambele cu o scădere de 9,7%), SUA (-9,1%) și Japonia (-7,9 %) au avut scăderi mai moderate, în timp ce Rusia și Coreea au consemnat, fiecare, o depreciere a PIB de 3,2%.
Grupul celor douăzeci sau G20 este principalul forum pentru cooperarea economică internațională. G20 reunește liderii țărilor dezvoltate și în curs de dezvoltare de pe fiecare continent.
În comun, membrii G20 reprezintă aproximativ 80% din producția economică mondială, două treimi din populația globală și trei sferturi din comerțul internațional, conform site-ului grupului.
Membrii G20 sunt: Argentina, Australia, Brazilia, Canada, China, Franța, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Republica Coreea, Rusia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, Marea Britanie, SUA și UE.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Flacăra culturii europene se aprinde la Timișoara
Mesajele de suflet ale Zilei Culturii Naționale
Debutul muzical în 2023 sub „bagheta” performanței
Sezonul expozițional de iarnă, o sărbătoare a artei contemporane
La Târgul Gaudeamus 2022 a renăscut speranța că, în România prezentă și viitoare, cartea va ocupa locul pe care îl merită
Celebrități care au unit arta cu medicina: Brâncuși și Gerota
„Tichetele culturale”, un sprijin financiar pentru „consumatorii” de produse creative
Un turneu de succes al muzicii fără frontiere