Scop și mijloc
Numărul 37, 20-26 sept. 2023 » La început a fost cuvântul...
Tratarea în mass-media a temelor actuale din viața economică și socială a țării ar avea mult de câștigat dacă toate abordările s-ar caracteriza și prin acuratețea exprimării. Așa, de exemplu, un editorial apărut într-o revistă săptămânală afirma: „Avem nevoie de un comportament care să stabilească corect scopurile urmărite de decidenți, ca o precondiție a unor opțiuni fezabile”. Culmea ar fi ca „scopurile” să se stabilească după declanșarea acțiunilor îndreptate spre realizarea acestora și ca „o precondiție” să fie, la rândul ei, stabilită ulterior declanșării acțiunii și toate acestea să fie „corecte”, dar nu și „fezabile”!
În afară de cacofonia ușor de sesizat, se impune a constata că succesiunea operațiunilor și includerea „fezabilului”, cum este firesc, în ansamblul decizional „corect”, înseamnă, toate la un loc, exact „comportamentul de care avem nevoie”.
La rândul său, un prezentator de emisiuni radiofonice susținea că „o comunicare bună și eficientă cu salariații permite managerului să folosească mijloacele cele mai adecvate de convingere, mai ales prin caracterul repetitiv, de laitmotiv al propriului său discurs public”. Și în acest caz, se observă că s-a recurs la o formulă pleonastică, „repetitiv” și „laitmotiv”. Apoi, s-a încălcat raportul dintre parte și întreg („eficiența” implică, obligatoriu, un efect „folositor”). Și, mai grav, nerespectarea secvențialității acțiunilor determină confundarea „scopului” cu „mijloacele”.
Mai consemnăm intervenția unui participant la o dezbatere televizată care a spus, între altele: „Greșelile și inexactitățile din actele manageriale sunt o frână în activitatea firmei, deoarece o îndepărtează de scopurile propuse pentru viitor”. Oare, „inexactitățile” nu se încadrează în categoria mai largă a „greșelilor”? Iar „scopurile” acțiunilor nu privesc... „viitorul”? Putem, deci, conchide că, în materie de exprimare publică, „scopurile” nu pot fi atinse prin mijloace lingvistico-logice marcate fie și numai de... „inexactități”. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Pregătirile pentru TIFF 2025 anticipează noi succese ale cinematografiei românești
Pregătirile pentru Festivalul „George Enescu”, premise ale unor concerte memorabile
Ziua Mondială a Teatrului, marcată de producții dramaturgice diverse și atractive
O primăvară a filmului pe măsura exigenței cinefililor
Art Safari își consolidează statutul de „cel mai mare organizator de expoziții din Europa de Est”
Festivalul Cărților Deschise, o fereastră spre fascinanta lume a cunoașterii
De 1 și 8 Martie „un cântec, un zâmbet, o floare” oferite mamelor, soțiilor, prietenelor, colegelor noastre
Arta Thaliei – de la viață pe scenă și de la scenă la publicul larg