
Sondaj: Circa două treimi dintre companiile din CEE susțin că digitalizarea este o prioritate
Numărul 44, 10-16 nov. 2020 » Conectarea la era digitală
Aproape două treimi (65%) dintre companiile din Europa Centrală și de Est (CEE) care activează în diferite industrii confirmă că digitalizarea este o prioritate în realizarea obiectivelor imediate, precum reducerea costurilor, creșterea productivității și a competitivității, relevă datele unui sondaj realizat de compania internațională de avocatură CMS, citat de Agerpres. Pe fondul crizei COVID-19, 38% dintre respondenți au finalizat sau au inițiat noi proiecte de digitalizare, în timp ce 45% spun că pandemia a servit la accelerarea proiectelor deja aflate în desfășurare.
De asemenea, majoritatea (92%) companiilor consideră că pandemia va accelera schimbările digitale viitoare în afacerile lor și aproape două treimi (65%) anticipează o creștere a bugetelor IT de anul viitor, pentru a sprijini digitalizarea. La polul opus, doar 6% dintre companii și-au întârziat proiectele digitale din cauza pandemiei.
Potrivit sondajului CMS, puțin peste jumătate (58%) dintre respondenți au declarat că utilizează deja soluții de Inteligență Artificială (AI), în timp ce 83% planifică investiții pe acest segment.
În același context, 86% din totalul celor chestionați sunt îngrijorați de posibile probleme privind răspunderea juridică, iar șase din zece companii sunt preocupate sau foarte preocupate de riscurile de securitate. „În prezent, doar 4% dintre respondenți consideră că AI este supra-reglementată, în timp ce peste jumătate (60%) ar dori să fie puse în aplicare mai multe îndrumări și reglementări privind AI”, arată datele sondajului de specialitate.
Conform sursei citate, 80% dintre companii consideră că datele sunt extrem de importante, trei sferturi fie investind în prezent în analiza datelor (62%), fie planificând să investească în viitorul apropiat (12%).
Pe de altă parte, doar 1% dintre cei chestionați afirmă că nu consideră etica parte integrantă din modul în care își desfășoară activitatea. Protejarea datelor, luarea în considerare a costului uman și luarea deciziilor cu privire la valorile mărcii sunt probleme etice pe care aproape toți respondenții (98%) sunt de acord că fac parte din orientările și politicile lor corporative actuale.
Sondajul CMS CEE Digital Horizons a fost realizat în lunile iulie și august ale acestui an, pe un eșantion de aproape 100 de companii ale căror operațiuni cuprind 18 țări din regiunea CEE: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Kosovo, Letonia, Lituania, Macedonia, Muntenegru, Polonia, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Un veritabil boom al turismului cultural-artistic şi sportiv
„Bucharest Opera Festival”, încununarea unui centenar de remarcabile realizări muzicale
Sezonul cultural estival, oferte pentru toate preferinţele
BookFest 2022 – 5 zile de călătorie din România până în Ţara Soarelui-Răsare
Târgul European al Castelelor, între lupte de cavaleri şi spectacole de muzică modernă
Concursul internaţional „George Enescu”. Pe podium, înalta ţinută artistică şi virtuţile talentului
Cu privirea din prezent spre un trecut fondator. O expoziţie internaţională Leonardo da Vinci, la Buşteni
Un regal artistic sub prestigioasa emblemă a „Cununii Carpaţilor”