Sondaj: Inflația rapidă, criza datoriilor și costul vieții - cele mai mari amenințări la adresa afacerilor, la nivelul G20
Numărul 49, 14-20 dec. 2022 » Lumea în care trăim
Impactul inflației rapide, al crizei datoriilor și al crizei costului vieții sunt cele mai mari amenințări la adresa derulării afacerilor în următorii doi ani în țările G20, arată concluziile unui sondaj publicat, recent, de World Economic Forum, relatează Agerpres. Pe acest fond, experții de pe piața asigurărilor susțin că tranziția către "net-zero" emisii de CO2 "a scăzut prea mult de pe agendele multor lideri de afaceri". "După un salt de două miliarde de tone în 2021, creșterea emisiilor globale de CO2 în acest an este mult mai mică - aproape de 300 de milioane de tone. Acest lucru se datorează creșterii utilizării energiei din surse regenerabile și a vehiculelor electrice. În pofida acestor evoluții pozitive, încă nu suntem pe drumul cel bun pentru a atinge obiectivul de 1,5 grade Celsius. Tranziția către net-zero a scăzut prea mult de pe agendele multor lideri de afaceri. Cu toate acestea, efectele schimbărilor climatice sunt atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Chiar și în actualul mediu geopolitic și provocator din punct de vedere economic, trebuie să ne concentrăm pe construirea unui sistem energetic mai curat, mai accesibil și mai sigur, dacă sperăm să menținem un viitor net-zero la îndemână", a declarat Peter Giger, Group Chief Risk Officer la Zurich Insurance Group.
Potrivit rezultatelor sondajului, inflația rapidă și/sau susținută reprezintă principalul risc în țările G20 chestionate în acest an (37%), urmată de crizele datoriilor și de criza costului vieții (21%). Alte riscuri identificate sunt: confruntarea geo-economică, potențialul de prăbușire a statului, lipsa serviciilor digitale pe scară largă și inegalitatea digitală.
"Constatările din acest an sunt în contrast puternic cu cele de anul trecut, în special în domeniile cheie, cum ar fi riscul tehnologic și de mediu. În pofida presiunilor tot mai mari asupra mediului și a reglementărilor din acest domeniu care s-au intensificat în ultimele 12 luni - și dacă luăm în considerare ajustările listei riscurilor chestionate în acest an, ca răspuns la evoluția tendințelor economice, geopolitice și de mediu - problemele de mediu au fost în mod semnificativ mai puțin prezente în top 5 riscuri pentru țările G20. În plus, în pofida amenințării tot mai mari a atacurilor cibernetice asupra infrastructurii critice, acest lucru și alte riscuri tehnologice s-au clasat printre primele cinci riscuri cel mai puțin frecvent citate în acest an", se arată în cercetarea de specialitate.
Realizatorii sondajului precizează că, în general, constatările evidențiază variații regionale semnificative între economiile avansate și piețele emergente. Astfel, în timp ce riscurile economice asociate cu inflația rapidă și/sau susținută au fost identificate ca fiind principalul risc de către respondenții din Europa, America Latină și Zona Caraibelor, Asia de Est și Pacific, preocupările societale asociate cu criza costului vieții au dominat în Orientul Mijlociu, Africa și Africa Sub-Sahariană. În Asia Centrală și Asia de Sud, conflictele interstatale și, respectiv, crizele datoriilor au depășit preocupările.
Sondajul Executive Opinion Survey a fost realizat de Centrul pentru Noua Economie și Societate al Forumului Economic Mondial și a reunit opiniile a peste 12.000 de lideri de afaceri din 122 de țări.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate