
Sondaj: Peste un sfert dintre managerii IT nu știu dacă organizațiile lor au fost atacate cibernetic
Numărul 48-49, 17 dec. 2019 - 13 ian. 2020 » Conectarea la era digitală
Patru din zece manageri IT din România recunosc faptul că organizațiile pe care le conduc au fost vizate de atacuri cibernetice în ultimii doi ani, în timp ce peste un sfert (26,9%) dintre șefii din departamentele IT nu știu dacă societățile lor au fost ținta hackerilor, reiese din studiul „Connect Romania 2019”, întocmit de Cisco România, informează Agerpres. Aproape jumătate dintre cei chestionați (46,5%) au menționat lipsa bugetului ca obstacol principal în securizarea companiei în fața amenințărilor cibernetice, urmată de lipsa conștientizării amenințărilor de securitate la nivel de top management (34,3%), lipsa experților în securitatea IT din cadrul companiei (32,6%) și lipsa unor tehnologii și instrumente adecvate în asigurarea unei protecții eficiente împotriva amenințărilor cibernetice din ce în ce mai sofisticate (28,4%).
Conform cercetării, o altă provocare cu care se confruntă managerii IT este refuzul angajaților de a respecta regulile de securitate, însă vestea îmbucurătoare este că acest procentaj a scăzut în 2019 la 23,7%, față de 28,5%, în 2018.
Mai mult de jumătate dintre șefii IT (52%) au menționat că furnizarea de servicii IT stabile reprezintă principala preocupare pentru departamentele pe care le conduc în următorul an. Pe locurile următoare se află: îmbunătățirea securității cibernetice (47,8% dintre respondenți), dezvoltarea de noi servicii și produse inovatoare (34,7%), creșterea eficienței operaționale (33,1%) și îmbunătățirea experienței clienților (31,8%).
În ceea ce privește schimbările digitale prin care trec propriile organizații în prezent, peste 93% dintre respondenți au declarat că acestea sunt de amploare și de importanță diferite, în funcție de specificul fiecărei companii în parte. Astfel, aproape un sfert (24%) dintre managerii IT au raportat transformări radicale, cum ar fi un model nou de venituri sau tranziția de la oferte de bunuri/produse la oferte de servicii.
În același timp, 41,6% au declarat că, în prezent, au loc schimbări minore din punct de vedere digital (de exemplu: dezvoltarea produselor/serviciilor existente), în timp ce 27,5% dintre respondenți au menționat că au loc unele schimbări, precum introducerea de noi produse/servicii, cele existente fiind încă dominante.
Studiul arată că, în următorii trei ani, provocările legate de creșterea traficului de date, de securitate și de managementul riscurilor vor constitui principala preocupare pentru departamentele IT, fiind puse pe primul loc de peste 53% dintre participanți.
Pe lista tendințelor identificate de managerii IT ca având un impact asupra activității companiilor se mai află: automatizarea rețelelor, SDN (39%), migrarea aplicațiilor în cloud (25%), reducerea costurilor (23,5%), Internet of Things și M2M (18,3%).
În plus, majoritatea participanților la studiu a afirmat că bugetul IT al companiei a crescut nesemnificativ, în 2018, sau a rămas la nivelul din 2017. Pe de altă parte, 10,4% dintre respondenți au menționat că bugetul IT al companiei a scăzut în acest an față de 2018, în timp ce peste 23% au declarat că bugetul a crescut nesemnificativ.
Sondajul a fost realizat în rândul a peste 500 de specialiști IT din companii și instituții din România.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Concursul internațional „George Enescu”. Pe podium, înalta ținută artistică și virtuțile talentului
Cu privirea din prezent spre un trecut fondator. O expoziție internațională Leonardo da Vinci, la Bușteni
Un regal artistic sub prestigioasa emblemă a „Cununii Carpaților”
Smaranda Brăescu, un reper în istoria aeronauticii românești
Restaurarea frescei din Aula Magna a ASE, prilej de reamintire a frumoșilor ani de studenție
Meserii legendare, o expoziție emblematică pentru București
BookFest a reînviat la Timișoara
„Muzică pe pâine”, o invitație la o lume sonoră fascinantă