S&P Global: Creșterea activității economice în zona euro încetinește
Numărul 25-26, 27 iun. - 9 iul. 2024 » Lumea în care trăim
Redresarea activității de afaceri în sectorul privat din zona euro a pierdut neașteptat din avânt, rezultatele alegerilor din Franța afectând încrederea firmelor și sectorului industrial, potrivit rezultatelor unui sondaj S&P Global publicat zilele trecute, transmit Bloomberg și Reuters, preluate de Agerpres. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, calculat de S&P Global și considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a scăzut în iunie la 50,8 puncte, de la 52,2 puncte luna precedentă. Deși este pentru a patra lună consecutiv când indicele depășește pragul de 50 de puncte, care separă o creștere de o contracție a economiei, analiștii se așteptau la un avans până la 52,5 puncte.
Economia Europei este în stadiul inițial al redresării, după recesiunea slabă de anul trecut. Dar deși creșterea a depășit estimările în primul trimestru din acest an, datele recente sugerează o încetinire. Mai mult, anunțul șoc al președintelui Emmanuel Macron privind alegerile anticipate a adus perspectiva unei schimbări radicale în guvernarea celei de-a doua mari economii a zonei euro.
"Aceste evoluții neașteptate sporesc incertitudinile privind viitorul politicilor economice, multe companii renunțând la investiții și comenzi noi. În orice caz, este evident că performanța slabă a economiei franceze a contribuit semnificativ la deteriorarea condițiilor economice din zona euro", a apreciat Cyrus de la Rubia, economist șef la Hamburg Commercial Bank. Acesta a subliniat că "sectorul serviciilor continuă să mențină zona euro pe linia de plutire. Chiar dacă activitatea nu a crescut atât de mult ca luna trecută, expansiunea generală este solidă".
Analiștii apreciază că economia va fi stimulată după ce luna aceasta Banca Centrală Europeană a redus costul creditului, pentru prima dată în ultimii cinci ani, recunoscând progresele înregistrate în lupta cu inflația ridicată, dar a semnalat totuși că războiul nu s-a încheiat încă, în condițiile în care inflația este prognozată să rămână mult prea mare până în 2025.
Indicele PMI care acoperă sectorul serviciilor, dominant în zona euro, a scăzut în iunie la 52,6 puncte, de la 53,2 puncte luna precedentă, sub estimarea analiștilor, de 53,5 puncte.
Indicatorul din industrie a scăzut la 45,6 puncte luna aceasta, ajungând la cel mai redus nivel din ultimele șase luni, iar indicele privind angajările a scăzut la 47,5 puncte în iunie.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice