
Studiu PwC: Creșterea medie a salariilor în business, 3,7% în 2016
Telex » Știri
8 septembrie 2016
Salariile din mediul privat au crescut în medie cu 3,7% în 2016, nivel ușor mai scăzut decât creșterea planificată inițial de companii (3,9%), arată datele ediției din acest an a studiului salarial și de beneficii PayWell România realizat de PwC. Cele mai mari creșteri salariale medii au fost acordate în sectorul de retail (4,3%) și al bunurilor de larg consum (5,8%), în vreme ce creșteri sub media pieței au fost înregistrate în sectorul bancar (2,6%). „Anul acesta, sectoarele direct legate de consum (retail și industria bunurilor de larg consum) au raportat cele mai mari creșteri salariale, influențate fiind atât de creșterea salariului minim pe economie la nivel național, cât și de rezultatele economice pozitive datorate reducerii TVA și creșterii consumului. În schimb, sectoarele mai puțin legate de evoluția consumului cu amănuntul, așa cum este cel bancar, au menținut o politică salarială mai prudentă, similar anilor anteriori”, a explicat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanță Fiscală și Juridică, PwC Europa de Sud-Est.
Potrivit studiului PwC, și pentru 2017, companiile dau dovadă de prudență în ceea ce privește creșterile salariale bugetate, acestea fiind similare cu cele de anul acesta (3,8% creșterea medie pentru întreaga piață), cu o dinamică mai accentuată în sectorul de retail (4,9%) și cel industrial (4,4%) și o creștere anticipată mai temperată în sectorul bancar (3%).
Studiul salarial și de beneficii PayWell România 2016 analizează nivelurile salariale și politicile de remunerare a 133 de companii din cinci sectoare economice diferite (sectorul bancar, industria bunurilor de larg consum, sectorul de retail, sectorul farmaceutic și cel al producției industriale). Studiul conține, de asemenea, analize personalizate, în funcție de distribuția geografică, numărul de angajați și veniturile companiilor participante. (Al.R.)
Târgurile Mărțișorului, încă un pas spre revenirea la normalitate
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși
Spectatorii retrăiesc bucuria revenirii (parțiale) a teatrelor la normalitate
Câți suntem, cum suntem, cum trăim? Răspunsurile, în noua ediție a Recensământului populației și locuințelor
Expoziția Scriitorii români în Primul Război Mondial: Când „turnul de fildeș” este înlocuit cu tranșeele
Tradițiile trec cu succes „testele” timpului și spațiului
București, pol european și mondial al securității cibernetice