
Studiu: Un sfert dintre români nu efectuează plăți online de teama furtului datelor personale
Numărul 44, 10-16 nov. 2020 » Conectarea la era digitală
Peste un sfert dintre români (26%) susțin că principala barieră pentru care evită plățile online sau nu utilizează online/mobile banking în tranzacțiile bancare o reprezintă teama de furtul datelor personale, relevă datele unui studiu de specialitate realizat de Reveal Marketing Research, citat de Agerpres. Conform cercetării, pe lângă teama privind furtul datelor personale, pentru români, cash-ul oferă sentimentul de control datorită contactului direct cu banii (11%), astfel încât aceștia preferă să utilizeze plata cu numerar, în detrimentul plății online sau prin aplicații mobile. Pe acest subiect, pensionarii sunt cei care au invocat în cea mai mare măsură această barieră în ceea ce privește plățile pe Internet (29%), fiind urmați de familiile tradiționale (27%).
De asemenea, 11% dintre cei care locuiesc în mediul rural au menționat obișnuința sau rutina de a merge la bancă sau de a simți fizic banii cash.
În schimb, 18% dintre respondenți susțin că nu au bariere în a efectua plăți online sau a utiliza online/mobile banking pentru tranzacții bancare, iar atât în mediul urban, cât și în mediul rural se păstrează aceleași proporții în răspunsuri.
Datele analizate de specialiști arată că 1% dintre respondenți spun că au dificultăți în folosirea cardului și li se pare complicat să îl utilizeze.
În același timp, familiile tradiționale care nu utilizează metodele de plată online au menționat într-o proporție mai mare obișnuința de a merge la bancă sau de a simți fizic cash-ul (16%, respectiv 8%), în timp ce „milenialii” fără partener au menționat teama de necunoscut (13%).
Categoriile de tineri profesioniști (25%) și familiile moderne (22%) au declarat, într-o proporție semnificativ mai mare, că nu au deloc bariere în a efectua plăți online sau a utiliza online/mobile banking pentru tranzacții bancare.
În ceea ce privește încrederea în sistemul bancar din România, doar un român din zece s-a declarat sceptic față de activitatea instituțiilor financiare și, ca urmare, evită să utilizeze aplicațiile mobile pentru tranzacții bancare. Dintre aceștia, familiile tradiționale (11%) și seniorii pensionari (13%) se arată reticenți față de intențiile băncilor, conform datelor Reveal Marketing Research.
De asemenea, 13% dintre „mileniali” nu utilizează serviciile de online banking având ca motiv „teama de necunoscut”. La polul opus, familiile moderne nu sunt la fel de reticente la schimbare (1%), iar această teamă este menționată într-o proporție de doar 4%.
Potrivit sursei citate, dintre cei care nu folosesc metodele online de plată, tinerii profesioniști declară în cea mai mare măsură că nu au încredere că banii acestora vor ajunge acolo unde ar trebui (12%).
Totodată, în cazul familiilor moderne, dar și al familiilor tradiționale (7%), promptitudinea instituțiilor financiare rareori reprezintă o barieră în ceea ce privește plata online. Doar 7% dintre reprezentanții acestor segmente consideră că băncile nu sunt suficient de rapide și de eficiente, iar timpul de efectuare a tranzacțiilor este mai îndelungat.
Studiul a fost realizat prin metoda CAWI (Computer Assisted Web Interview), cu derularea a 1.018 interviuri online cu respondenți în vârstă de peste 18 ani, pe un eșantion reprezentativ la nivel național urban și rural, în perioada 4 - 10 septembrie 2020. Marja de eroare este de +/-3%, iar nivelul de încredere de 95%.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Ediția aniversară a Târgului „Gaudeamus”, o memorabilă întâlnire între oferta și cererea de carte
Sub egida UNESCO, valorile culturii românești se bucură în lume de o tot mai largă recunoaștere
Capodopere ale lui Picasso și Dali strălucesc pe firmamentul cultural românesc
Radiodifuziunea Română la a 95-a aniversare; un serviciu public pentru milioane de ascultători
Un Barometru „oglindă” al dinamicii consumului cultural
Bani pentru cultură, generatori de valoare adăugată la scară locală și națională
Săptămâna Teatrului Tânăr, o probă de „anduranță” a tradiției și inovației artistice
KINOdiseea de la București, o „călătorie” fascinantă în lumea filmului