„Susținem eforturile clienților de a rezista presiunii economice provocate de pandemia de COVID-19”

„Susținem eforturile clienților de a rezista presiunii economice provocate de pandemia de COVID-19”

Numărul 31-32, 11-24 august 2020  »  Cariere. Drumul spre performanță

Interviu cu Marius Negoiță, expert contabil, membru al Filialei CECCAR Călărași

Alexandra Rizea: Vă rugăm să vă aduceți propria contribuție la conturarea profilului profesionistului contabil din prezent, prin relevarea experienței dvs. în calitate de expert contabil.

Marius Negoiță: Aș vrea să încep prin a vă spune că am urmat cursurile Liceului „Nicolae Bălcescu” din Oltenița într-o clasă cu specializarea contabilitate-statistică, obținând, la absolvire, diploma de contabil statistician. Am avut, așadar, această înclinație de a studia fenomenul economic încă de foarte tânăr. Cred că, în principal, din cauza crizei economice și sociale profunde în care ne aflam la începutul anilor '90, am simțit nevoia să înțeleg mecanismele de formare și utilizare a valorilor materiale și financiare ale societății. La început, mai mult din dorința de a-mi explica stările de fapt din perioada tranziției, iar apoi, din dorința de a vedea dacă o educație economică poate ajuta o persoană să depășească mai ușor astfel de situații dificile, am aprofundat temele la care m-am referit. Abia mai târziu am conștientizat că pot face o profesie din asta. Mi-am descoperit pe parcurs anumite aptitudini și am făcut aproape o pasiune din a studia fenomenele economico-sociale. În continuare, aproape firesc, au venit admiterea și absolvirea Facultății de Contabilitate și Informatică de Gestiune din cadrul Academiei de Studii Economice din București, iar ulterior admiterea la stagiu și obținerea calificării de expert contabil în cadrul CECCAR Călărași. Așadar, ca o concluzie la această întrebare, precizez că m-am îndreptat spre profesia contabilă la început fără să conștientizez exact dimensiunile și semnificațiile acesteia, mai mult dintr-o revoltă interioară față de greutățile care defineau realitățile economice din acele vremuri. 

Cum le împărtășiți experiența evocată colegilor aflați la început de drum și ce rol atribuiți transmiterii ștafetei între generații în promovarea tradițiilor, cu accent pe elementele noi care au apărut pe prim-plan în condițiile pandemiei de COVID-19?

Doresc să precizez că încă din timpul facultății am ținut foarte mult să pun în practică ceea ce studiam în materie de economie, contabilitate și fiscalitate. Mi-am căutat mici angajamente care să-mi permită să pot urma cursurile fără probleme, chiar dacă situația economică a familiei mele nu mi-ar fi impus un asemenea demers. Este un sfat pe care îmi permit să-l dau tinerilor studenți: să încerce încă de foarte timpuriu să se integreze pe piața muncii, însă moderat, fără a neglija studiul temeinic. Munca practică m-a ajutat, după absolvire, să ocup prin concurs un post de contabil debutant la o societate importantă în domeniul construcțiilor civile. Ulterior, am progresat profesional și, foarte devreme, la 26 de ani, am decis să lucrez ca independent. De pe această poziție, doresc să le împărtășesc colegilor profesioniști aflați la început de drum două idei pe care le consider esențiale, mai ales în contextul actual:

în primul rând (probabil un fapt foarte cunoscut și de dânșii), să țină cont că practicarea acestei meserii presupune o muncă și o răspundere deosebite, iar fără pasiune este foarte greu să urmezi acest drum profesional;

în al doilea rând, aș vrea să subliniez că este foarte important ca, în contextul actual, profesionistul contabil să-și îmbunătățească relația cu beneficiarii serviciilor sale. Concret, poate fi și un consultant financiar pentru clienții săi, furnizându-le acestora informații privind posibilitatea de a beneficia de anumite facilități fiscale și investiționale, oferind suportul informațional necesar pentru elaborarea unor planuri de afaceri eficiente. În acest fel, se lărgește aria predictibilității, inclusiv prin tranziția sau, mai bine zis, extrapolarea sau joncțiunea profesiei contabile cu cea de consultant financiar. În acest fel, din punctul meu de vedere, se asigură o orientare adecvată pentru succesul afacerilor. În ceea ce privește contextul actual, al pandemiei de COVID-19, este de subliniat că am parcurs ultimele luni în așa fel încât să depășim situația aceasta destul de greu de gestionat, care afectează negativ și intens multe segmente ale economiei, cu un comportament prudent, orientat spre conservarea resurselor fiecărei firme și apoi orientarea lor spre cerințele reale ale pieței. 

Pentru a caracteriza activitatea profesionistului contabil din actuala perioadă, pot afirma, fără cea mai mică urmă de îndoială, că aceasta se remarcă prin calitatea expertizei, mai ales în sfera legislativă, astfel încât clienții noștri să aibă o reacție rapidă la schimbări, la cerințele pieței.  

Întrucât activitatea beneficiarilor de servicii contabile din zona în care activați este legată de modul în care se dezvoltă întregul județ Călărași, vă rugăm să punctați, cu câteva exemple, acțiunile care s-au desfășurat, mai ales în ultimul timp, în vederea întăririi cooperării cu autoritățile publice, cu alte organizații și instituții din mediul privat, pentru reducerea decalajelor față de alte zone ale țării. Prin ce modalități, în condițiile speciale din ultimul timp, s-a realizat cooperarea cu autoritățile și organizațiile menționate?

În această perioadă, în care au intervenit numeroase restricții, inclusiv distanțarea socială, autoritățile publice au depus eforturi în ceea ce privește susținerea mediului de afaceri, oferind, între altele, plata șomajului tehnic pentru anumite domenii economice cu activitatea suspendată, amânări la plata unor impozite și taxe, suspendarea anumitor executări silite, precum și oferirea unor bonificații la plata unor impozite și taxe în termenul legal. Consider, însă, că se poate face mai mult, mai ales pe plan local, în special în ceea ce privește încurajarea investițiilor. Cursul spre descentralizare și promovarea, într-o mai mare măsură, a independenței și autonomiei locale sunt de natură a oferi fiecărui județ/fiecărei regiuni șansa de a atrage un volum tot mai mare și mai consistent de investiții. Județul Călărași este o zonă cu un istoric și resurse economice deosebite care, din păcate, au fost fructificate cu mult sub potențial. Atragerea fondurilor europene pentru o mai puternică dezvoltare regională și susținerea unor activități din domeniile vegetal, zootehnic, industrial și turistic ar contribui foarte mult la creșterea nivelului economic al județului și, implicit, a bunăstării locuitorilor săi. În context, noi, profesioniștii contabili, avem un câmp larg de acțiune pentru încurajarea beneficiarilor serviciilor pe care le oferim de a apela cu precădere la finanțări europene pentru proiecte de investiții. Sprijinim mediul de afaceri în vederea facilitării accesului la cât mai multe surse de finanțare, ceea ce reprezintă una dintre soluțiile cele mai eficiente atât pentru depășirea acestui moment economic și social foarte dificil, cât și pentru desfășurarea unei activități strategice în vederea diminuării decalajelor față de zonele mai avansate ale țării.  

Cum se acționează, la nivelul Filialei CECCAR Călărași, pentru consolidarea pozițiilor profesioniștilor contabili în raporturile cu clienții, pentru susținerea membrilor în vederea îmbunătățirii continue a nivelului pregătirii profesionale și pentru promovarea intereselor lor pe piața serviciilor de profil?

Filiala CECCAR Călărași a susținut și susține permanent atât poziția profesioniștilor contabili membri ai Corpului în raporturile contractuale cu beneficiarii serviciilor, cât și ridicarea nivelului profesional de pregătire a membrilor. Au fost și sunt organizate, inclusiv în condițiile actuale, prin utilizarea noilor tehnologii, cursuri de pregătire profesională, au fost și sunt transmise continuu informări referitoare la modificarea unor acte normative, interpretări ale prevederilor legale, solicitări de puncte de vedere pentru proiectele de reglementări aflate în dezbatere publică sau pentru care CECCAR are de dat aviz consultativ. De asemenea, CECCAR a încurajat și încurajează mediul de afaceri să aleagă, pentru furnizarea serviciilor contabile, doar persoane profesioniste, membri ai Corpului, susținând, prin inițiative valoroase, tinerii membri în lansarea în cariera de liber-profesionist.

Vă rugăm să vă referiți și la proiectele personale, precum și la programele de activitate ale filialei pentru perioada următoare, în special din perspectiva „lecțiilor” oferite de perioada luptei pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

Referitor la proiectele personale, afirm cu toată tăria că, în perioada imediat următoare, întreaga noastră atenție va fi îndreptată spre susținerea eforturilor clienților de a rezista presiunii economice la care sunt supuși sub incidența efectelor pandemiei de COVID-19. Parcurgem o perioadă în care un rol esențial îl au solidaritatea, acțiunea unită, susținerea reciprocă. Vom oferi, în continuare, consultanță pentru încurajarea investițiilor, vom căuta surse de finanțare alternative pentru proiectele de investiții, vom informa sistematic despre noutățile legislative, astfel încât să ne asigurăm că beneficiarii serviciilor noastre sunt în măsură să gestioneze dificultățile cu care se confruntă, să le depășească, inclusiv prin apelul la noile tehnologii, pentru a obține cote tot mai înalte de eficiență economică și socială. În ceea ce privește activitatea filialei, menționez că s-au susținut și se susțin online atât cursuri de pregătire profesională, conform calendarului de pregătire continuă, cât și cursuri legate de modificările legislative impuse de efectele pandemiei. Aceste experiențe vor fi extinse și aprofundate.




Site-ul ceccarbusinessmagazine.ro folosește cookie-uri pentru analiza traficului și pentru îmbunătățirea experienței de navigare. Sunt incluse aici și cookie-urile companiilor/serviciilor terțe plasate pe acest site (Google Analytics, Facebook, Twitter, Disqus). Continuând să utilizezi acest website, ești de acord cu stocarea tuturor cookie-urilor pe acest device.