Termenul-limită pentru depunerea cererilor de constatare a pagubelor produse de secetă, prelungit până la 19 august
Telex » Știri 19 august, 9:25
Termenul-limită pentru depunerea cererilor de constatare a pagubelor produse de secetă, prelungit până la 19 august
Cererile de constatare a pagubelor produse de seceta pedologică, în vederea obținerii despăgubirilor, se pot depune până la data de 19 august 2024, informează Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), într-un comunicat de presă citat de Agerpres.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, l-a înștiințat pe comisarul Janusz Wojciechowski, în luna iulie a acestui an, că suprafețe extinse din România sunt afectate de secetă și a solicitat Comisiei Europene, printr-o scrisoare transmisă la data de 7 august, acordarea de compensații urgente având în vedere daunele semnificative cauzate fermierilor, a precizat, recent, ministerul de resort. "Daunele semnificative cauzate de fenomene climatice nefavorabile necesită acordarea de compensații urgente în baza unei măsuri excepționale, pentru a contribui la soluționarea problemelor specifice rezultate în urma acestor fenomene", se arată în scrisoarea transmisă CE de către ministrul Agriculturii.
Potrivit MADR, bugetul total estimat, de maximum 75,2 milioane euro, pentru culturile înființate în toamna anului 2023 trebuie rambursat de urgență fermierilor.
"În acest sens, MADR consideră că se impune ca întreaga suma să poată fi achitată producătorilor afectați, în baza unui singur act juridic comunitar care să cuprindă norme tehnice și surse de finanțare atât cele din partea Uniunii Europene, cât și ajutoare naționale suplimentare. De asemenea, primăvara - vara anului 2024 a fost caracterizată de o lipsă masivă de precipitații, printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obișnuit în aproape toată țară, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie", se precizează în informarea ministerului.
Datele incluse în scrisoarea transmisă oficialului european arată că fenomenele extreme au afectat până la compromitere culturi înființate în primăvara anului 2024, în special porumb și floarea-soarelui, pe o suprafață estimată de circa două milioane de hectare, la nivel național.
În context, se estimează că valoarea unitară medie a pierderilor este cuprinsă între 200 și 230 euro/hectar.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice
Litoralul, o imensă scenă a artei de calitate