
Timișoara, Capitală Europeană a Culturii în 2021
Numărul 25, 20-26 septembrie 2016 » Roza vânturilor
Timișoara este orașul care a câștigat lupta pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021, ca urmare a deciziei juriului de experți independenți responsabil cu evaluarea candidaturilor. Patru candidaturi s-au aflat pe lista scurtă, după runda inițială de preselecție, din decembrie 2015: Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara. Desemnarea oficială a orașului Timișoara de către Ministerul Culturii urmează să aibă loc în lunile următoare.
În conformitate cu decizia Parlamentului European și a Consiliului, care reglementează acțiunea Capitale Europene ale Culturii, pentru anul 2021 vor fi desemnate trei capitale europene ale culturii: una din România, una din Grecia și una dintr-o țară candidată sau potențial candidată la Uniunea Europeană.
Conform criteriilor de selecție, orașele participante trebuie să pregătească un program cultural cu o puternică dimensiune europeană, care să favorizeze participarea tuturor actorilor-cheie și să atragă vizitatori din țară și din Europa. Programul trebuie să aibă un impact de durată și o contribuție la dezvoltarea pe termen lung a orașului. Orașele trebuie să demonstreze, de asemenea, că beneficiază de sprijin din partea autorităților locale și că au capacitatea de a duce la îndeplinire proiectul.
Toate aplicațiile din România au fost examinate de un grup format din 12 experți independenți: doi desemnați de Ministerul Culturii din România și 10 de către instituțiile Uniunii Europene.
După Wrocław (Polonia) și Donostia-San Sebastián (Spania) în acest an, Aarhus (Danemarca) și Paphos (Cipru) vor fi Capitale Europene ale Culturii în 2017, Leeuwarden (Olanda) și Valletta (Malta) în 2018, Matera (Italia) și Plovdiv (Bulgaria) în 2019. Rijeka (Croația) și Galway (Irlanda) au fost recomandate pentru a deveni Capitale Europene ale Culturii în 2020.
UE alocă 5,1 miliarde de euro pentru promovarea de noi orientări în domeniul sănătății publice
Târgul de carte Gaudeamus – ediția 2021, o veritabilă „gură de oxigen” pentru piața cărții din țara noastră
Incandescent – la propriu și la figurat, despre un meșteșug străvechi
Nicolae Titulescu, un reper pentru diplomația românească și mondială
Longevitatea creatoare; pentru vârstnici – exerciții de memorie, pentru tineri – identificarea „rădăcinilor”
Târgurile Mărțișorului, încă un pas spre revenirea la normalitate
Ziua Internațională a Faptelor Bune, prilej de reflecție despre noi înșine
Un regal cultural-artistic pentru noi, toți: Luna Brâncuși