Timp și acțiune
Numărul 44, 6-12 nov. 2024 » La început a fost cuvântul...
Tratarea în mass-media a temelor din actualitatea economico-socială ar avea mult de câștigat sub aspect calitativ dacă, în toate cazurile, s-ar respecta regulile exprimării corecte. Așa, de exemplu, într-o emisiune radiofonică s-a afirmat că „simultan și concomitent se desfășoară acțiuni corespunzătoare și optime în vederea atingerii scopurilor propuse”. Evident, noțiunea de „simultan” este exact echivalentul celei de „concomitent”, iar numai ceea ce este „optim” într-o „acțiune”, indiferent de natura ei, este, în același timp, „corespunzător”.
La rândul lui, un participant la o dezbatere televizată a susținut că „numai planurile care se focalizează, între altele, pe ceea ce reprezintă activitățile eficiente pot să ofere garanția succesului”. Păi, cum altfel? Dacă avem de-a face cu o „focalizare” nu mai este loc pentru „altele”, iar „axarea” unei anumite activități indică tocmai o concentrare a forțelor și mijloacelor în aceeași direcție de acțiune.
O eroare asemănătoare a „comis” și autorul unei analize apărute în presa tipărită atunci când a declarat că „implicarea societății civile și a ONG-urilor în inițiativele sociale ale companiilor și agenților economici este nu numai benefică, ci și eficientă”. „ONG-urile” nu sunt altceva decât componente ale „societății civile”, „companiile” sunt „agenți economici”, iar „eficiența” este totdeauna „benefică”. În consecință, pentru a fi „benefice” producțiile publicistice pot și trebuie să respecte fie și numai regulile elementare lingvistico-logice. (T.B.)
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Casele au amintiri. O stradă-muzeu în apropierea kilometrului 0 al Capitalei
Începe restaurarea unei bijuterii istorico-arhitecturale, Biblioteca Batthyaneum din Alba Iulia
Legătura dintre știință și artă – via învățământ | Aula Magna a Politehnicii, gazdă a spectacolelor de teatru
La Palatul Bragadiru, manifestări cultural-artistice pentru toate vârstele și profesiile
Festivalul Internațional Meridian, la cotele performanțelor artistice contemporane
Performanțe în conservarea și valorificarea patrimoniului cultural imaterial
Pe „partitura” timpului: 160 de ani de învățământ superior muzical românesc
O nouă „punte” de comunicare publică: digitalizarea patrimoniului național