Traficul de pasageri pe aeroporturile din România a crescut cu 17% în 2023
Telex » Știri 22 ianuarie, 10:32
Aproape 25 de milioane de pasageri au fost înregistrați pe aeroporturile din România pe parcursul anului trecut, cu 17% mai mulți față de 2022, informează Asociația Aeroporturilor din România, citată de Agerpres. Față de anul 2019, avansul este de 6%, când au fost înregistrate 23,234 milioane de persoane pe aeroporturile din țara noastră.
"Ne bucurăm să constatăm că în România traficul de pasageri a recuperat puternic, astfel că am depășit valorile înregistrate înainte de pandemie. Spre comparație, traficul aerian din Europa va atinge probabil valorile din anul 2019 abia la sfârșitul acestui an. În ultimii ani, majoritatea aeroporturilor din România au derulat proiecte importante de investiții. Au fost construite noi terminale, au fost extinse și modernizate cele existente, s-a lucrat la extinderea unor piste, căi și platforme de rulare și au fost achiziționate echipamente moderne de securitate. Toate aceste investiții ne vor permite să procesăm în condiții optime un număr tot mai mare de pasageri. Ne așteptăm ca valorile de trafic să crească constant și estimăm că în anul 2040 pe aeroporturile din România vom depăși 50 de milioane de pasageri", a declarat David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România.
Comparând datele de trafic înregistrare de aeroporturile din țara noastră în ultimii doi ani, se poate observa că în anul 2023 numărul pasagerilor pe rutele interne a scăzut cu 8% față de anul 2022, ajungând la 1,821 milioane de persoane transportate.
În același timp numărul pasagerilor pe rutele externe a cunoscut o creștere importantă, de 19,62% în 2023 față de anul 2022 (22,737 milioane de pasageri).
Pe parcursul anului 2023 au fost înregistrate 233 027 mișcări de aeronave (aterizări și decolări), cu 5,6% mai multe decât în anul anterior.
Potrivit sursei citate, traficul aerian de marfă a scăzut anul trecut cu 5,7%. Astfel, în anul 2023 pe aeroporturile din România au fost transportate 50 786 tone de marfă, comparativ cu 53 877 în anul 2022.
(Copyright foto: 123RF Stock Photo)
Teatrul pentru tineri, de la vocația națională la reputația internațională
Premii pentru conservarea și valorificarea „perlelor” patrimoniului cultural național
Toamna cinematografică, o adevărată... primăvară a creației artistice
Noaptea Albă a Filmului Românesc a revenit la București, Cluj-Napoca și Timișoara
Festivalul și concursul „George Enescu”, ediția 2024 – încununare a șase decenii de performanțe muzicale
O expoziție inedită despre măiestrie și fantezie în arhitectura interbelică
Cu dronele, la „înălțimea” unui spectacol multimedia: Simfonia Campionilor
Revitalizarea și valorizarea unui tezaur inestimabil: monumentele istorice